Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Františkánské misie v září opět v Ostravě

Datum publikace7. 9. 2012, 17.09
TiskTisk

V Ostravě se, podobně jako vloni, ve dnech 26. až 30. září 2012 uskuteční katolické misie pořádané bratry františkány a školskými sestrami sv. Františka. Hlavním cílem misií je oslovit co nejširší skupinu lidí, zejména takových, kteří hledají odpovědi na hlubší otázky, a přiblížit jim Ježíše.  Akce proběhne pod záštitou primátora Ostravy Ing. Petra Kajnara a ostravsko-opavského biskupa Mons. Františka Václava Lobkowicze.

Ostrava: Ačkoliv slova misie a misionář se donedávna týkala necivilizovaných zemí, kam přicházeli evropští duchovní, dnes se potýká Evropa s masivním odklonem od křesťanské víry, a proto je možné hlásat evangelium i v oblastech, kde byla víra téměř tisíc let samozřejmostí. Cílem misionářů není přesvědčování a násilné přetahování lidí žijících mimo církev do svých řad. V dnešní době však spousta lidí o Ježíši téměř neslyšela a žádného křesťana ani osobně nezná, a proto se organizátoři akce snaží představit samotné jádro křesťanství, aby lidé vůbec získali možnost uvěřit. Chystané misie si rovněž kladou za cíl připomenout křesťanské hodnoty, na nichž stojí evropská civilizace a jež jsou pevným základem všeobecných lidských hodnot, jako jsou rodina, úcta k životu, láska, přátelství, věrnost, poctivost nebo ochota pomoci. Tedy hodnot, které v dnešní společnosti často chybějí a jsou přehlušovány individualismem a diktátem módních trendů.

Misie nabízejí bohatý program, jehož základem jsou zejména večerní setkávání, která se snaží jednoduchým a přitom poutavým způsobem sdělit to, co je na víře nejpodstatnější. Součástí programu jsou rovněž divadelní a hudební představení (např. židovské tance či divadelní představení o sv. Anežce České v rámci svatováclavských slavností). Nechybějí kavárny provozované misionáři, ve kterých si mohou lidé s misionáři popovídat, společně se pomodlit nebo zakoupit duchovní literaturu. Misionáře je možné během dne potkat v ulicích, jsou pozváni do škol, navštíví nemocnice a připravují také program pro děti. To vše se uskuteční  na různých místech Ostravy – v Zábřehu, v Moravské Ostravě, ve Vítkovicích nebo v Přívoze.
 
Celá akce vznikla na popud jednoho z františkánských kněží, br. Jakuba Františka Sadílka, který cítil povolání k evangelizaci. Ačkoli nebyl ve víře vychovávaný, v období základní školy uvěřil. V následujícím čase poznával, že si takový poklad  nemůže nechat pro sebe. Dlouhou dobu ale nenacházel možnost, jak své poznání realizovat. Před čtyřmi lety poprvé  zorganizoval misie v Plzni. Od té doby se konají misie každý rok v některém z měst ČR. Letos podruhé budou v Ostravě, kde se misiím dostává velmi vřelého přijetí věřících, kteří akci zpravidla vítají, podporují a pomáhají pro ni vytvářet zázemí. Na misiích se podílejí bratři františkáni, školské sestry sv. Františka a další zasvěcené osoby i obyčejní věřící, obvykle kolem 40 lidí.

Program, ale i průběžně doplňovaná fotogalerie s video- a audiozáznamy z programu a rovněž další texty k tématu křesťanství a život z víry, je možné nalézt na adrese www.frantiskanskemisie.cz

V případě dalších dotazů se můžete obracet na:
br. Ondřeje Bonaventuru Čapka
731 626 004
bonaventura@ofm.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou