Lupa
Obsah Obsah
Portál

Internaci a život řeholnic v Bílé Vodě připomene nové muzeum

Datum publikace7. 9. 2012, 14.15
TiskTisk

Muzeum izolace, internace a integrace bude mít od pátku 7. září 2012 obec Bílá Voda u Javorníka. Vesnice na hranici s Polskem se od 50. let 20. století stala shromaždištěm stovek řeholních sester různých řádů a kongregací. Stovky z nich jsou v Bílé Vodě pohřbeny na místním hřbitově, který je od roku 2000 vyhlášen národní kulturní památkou. Právě internaci a život sester v Bílé Vodě bude nové muzeum příštím generacím připomínat.

Bílá Voda: Slavnostnímu otevření muzea bude přítomen kardinál Dominik Duka i ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Pozvání přijala řada dalších přestavitelů církevního, politického, podnikatelského a kulturního života Olomouckého kraje a polského příhraničí.

Program otvírání muzea začíná v 16.30 hodin. V 17.00 bude požehnání expozice a po ní následuje komentovaná prohlídka. Od 18.00 hodin začíná mše svatá v kostele Navštívení Panny Marie. Po bohoslužbě následuje koncert.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou