Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka navštíví farnost Luže

Datum publikace7. 9. 2012, 15.08
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP bude 9. září 2012 od 11.00 hodin slavit poutní mši svatou v chrámu Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži. V rámci tradiční třetí 'švestkové' pouti zazní od 13.30 hodin také koncert duchovní hudby v podání sboru Collegium vocale.

Luž: Nepřehlédnutelnou zajímavostí je, že se místní chrám nedávno otevřel i vozíčkářům. Poutní kostel je vybaven moderním výtahem v tvarové replice věže, dovnitř se pak vozíčkář dostane hlavním vstupem po dřevěné rampě. Za zmínku stojí i bezbariérová cesta od nedaleké Hamzovy léčebny. „Prvotním popudem bylo právě to, že lidé, kteří sem jezdí na léčení, často zůstali venku před schodištěm a nedostali se dovnitř,“ vysvětlil farář Josef Hubálek. Novinka už sklízí příznivé ohlasy jak mezi obyvateli Luže, tak mezi pacienty rehabilitačního ústavu.
 
Kostel zasvěcený Panně Marii Pomocnici křesťanů je výraznou dominantou kraje na vyvýšenině mezi hradem Košumberkem a městem Luže. Zakladatelkou poutního místa byla Marie Maxmiliána hraběnka ze Žďáru (1633 – 1690). Snaha o zpřístupnění milostného obrazu Panny Marie Pasovské (kopie originálu Lucase Cranacha), který přechovávala v kapli hradu Košumberku, širší veřejnosti ji vedla k založení a vybudování poutního místa na Chlumku. Koncept vychází z osvědčeného poutního typu loretánských kaplí s ambitem.
 
Kromě faráře v Luži se o nové poutní místo starali také jezuité, kteří si postavili jihovýchodně od kaple svoji rezidenci. Vzhledem k tomu, že si poutníci toto místo oblíbili, se nakonec hraběnka Marie Maxmiliána rozhodla původní kapli zbořit a začala s budováním rozlehlého poutního chrámu. V roce 1696 byl do nového kostela z jezuitské rezidence slavnostně přenesen milostný obraz Panny Marie.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou