Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež Benedikt XVI. zítra odcestuje do Libanonu

Datum publikace10. 9. 2012, 13.35
TiskTisk

Benedikt XVI. odletí v pátek 14. září 2012 na pastorační návštěvu Libanonu. Při své čtvrté blízkovýchodní cestě (po Turecku, Izraeli a Kypru), kterou zakončí v neděli 16. září, představí závěrečný dokument synody pro Blízký východ, která se konala v Římě v říjnu 2010.

Vatikán: Nejen libanonští katolíci s napětím očekávají návštěvu papeže Benedikta XVI. 'Návštěva Svatého otce v Libanonu je mírovým znamením v regionu, který nutně potřebuje pokoj a smíření,' řekl ředitel katolického mediálního střediska v Libanonu, Abdo Abou Kassem. Přípravy na návštěvu tak významného hosta začaly již koncem roku 2011. 'Hlavní očekávané události jsou již víceméně připravené, dolaďují se poslední detaily,' dodává maronitský duchovní (pozn. maronité jsou katolickou církví, původem ze Sýrie a Libanonu, sjednocenou s Římem). Po návštěvě Pavla VI. a Jana Pavla II. v roce 1997 se nyní jedná o třetí návštěvu hlavy katolické církve v zemi cedrů.      

Benedikta XVI. čekají kromě zveřejnění dokumentu Blízkovýchodní synody bohoslužby a setkání s politiky a křesťanskými i muslimskými náboženskými vůdci. Plánuje se rovněž setkání s mládeží v sídle maronitského patriarchátu v Bkerke, jen pár kilometrů severně od Bejrútu.  Do Bejrútu odletí papež v pátek 14. září dopoledne, z letiště Řím-Ciampino. Večer podepíše v bazilice sv. Pavla v Harisse, jež leží nad velkoměstem Jounieh, postsynodální dokument.

V sobotu dopoledne je Svatý otec zván na návštěvu k libanonskému prezidentovi Mišelu Sulejmanovi do jeho paláce v Baabdě, jižně od Bejrútu. Na soukromé setkání jsou zváni i předseda vlády Najib Mikati a předseda parlamentu Nabih Berri. Následovat bude setkání s muslimy, na něž naváží hovory s politiky a diplomaty. Oběd je plánován ve společnosti patriarchů katolických církví sjednocených s Římem v sídle Arménské katolické církve v Bzommaru, severovýchodně od Bejrútu. Na večer se chystá setkání s mládeží v Bkerke, kterého by se mělo účastnit na 20 000 mladých libanonských katolíků.

V neděli 16. září bude Benedikt XVI. slavit mši svatou na bejrútském Waterfront. Při této příležitosti bude oficiálně předán synodní dokument. Očekává se návštěva až 350 000 katolíků. Odpoledne je na programu v sídle syrsko-katolického patriarchátu v Charfet ekumenické setkání, které zakončí oficiální program Svatého otce v Libanonu. Na římském letišti bude Benedikt XVI. očekáván kolem 22 hodiny. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou