Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zakladatelka hnutí Modlitby matek navštíví Českou republiku

Datum publikace21. 9. 2012, 12.30
TiskTisk

Od 1. do 7. října 2012 bude v České republice pobývat paní Veronica Williams, zakladatelka celosvětového hnutí Modlitby matek.

Brno: Ve dnech 1. až 5. října 2012  bude ve Vranově u Brna probíhat Mezinárodní konference koordinátorek hnutí Modlitby matek, a to za účasti zakladatelky hnutí paní  Veroniky Williams.  V pátek 5. října ve 14.00 hodin bude v rámci tohoto setkání slavit v katedrále sv. Petra a Pavla  bohoslužbu brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Po ní bude mít Veronika Williams i přítomné zástupkyně z řady zemí  možnost podělit se o svá svědectví.  Po skončení programu v Brně odjedou tyto zástupkyně hnutí do Prahy, kde bude v sobotu v 16.30 hodin  následovat  mše v kostele sv. Ludmily.

Z historie hnutí

Hnutí Modlitby matek vzniklo v druhé polovině devadesátých let v Anglii. Veronika Wiliams spolu se svou švagrovou Sandrou tehdy psaly knihu o postavení dětí ve své zemi. Kniha obsahovala nejrůznější statistiky, např. kolik dětí droguje, kolik propadlo alkoholu, kolik jich je denně týraných. Hovořila o osamělých dětech, o dětské prostituci, o tom, že denně telefonuje v Anglii na linku důvěry deset tisíc dětí. Když si autorky toto číslo ověřovaly, s hrůzou zjistily, že kapacita linky důvěry je právě jen deset tisíc. Kolik dětí by asi denně volalo o pomoc, kdyby byla kapacita větší?

Veronika se Sandrou byly těmito fakty otřeseny a přemýšlely, jak své děti a vnoučata ochránit před negativními dopady života současné společnosti. Tehdy Sandru v noci vzbudil hlas: „Modli se za své děti!“ Šla za Veronikou a přestože nevěděly, jak a co mají dělat, začaly se modlit každý den třetí desátek radostného růžence, který připomíná tajemství narození Ježíše Krista v Betlémě. Tak to trvalo měsíc. Potom se setkaly s dalšími třemi ženami se stejnou myšlenkou... Bez jakékoliv reklamy se společné modlení maminek rozšířilo velkou rychlostí po celém světě. Skupinky, jejichž členy jsou lidé různých církví i kultur, pracují např. v Číně, Mexiku, Rusku, Americe, Francii a vytvářejí nepřetržitý proud modliteb za děti.

Do České republiky přijela zakladatelka hnutí paní Veronika  poprvé v listopadu 1996.  Veřejnosti se pak Modlitby matek představily na celonárodním setkáni zástupců laických hnutí a komunit na Velehradě v roce 1999 a později obdržely dekret a schválení České biskupské konference pro oficiální působení u nás.

Do společenství Modlitby matek se zapojují ženy i muži, kteří si uvědomují svou velkou zodpovědnost za děti a zároveň cítí své omezené možnosti při jejich výchově a ochraně. Na vytvoření skupinky stačí dvě osoby, které si důvěřují. „Panuje mezi námi velmi přísná zásada mlčenlivosti. O problémech, jež si svěřujeme při setkání, se nesmí mluvit nikde venku,“ doplňuje členka hnutí paní Fialová. „Scházíme se jednou týdně, vždy ve stejný den a hodinu. Modlíme se za své děti a v prosbách se připojujeme ke všem modlícím se rodičům světa. Takto se vytváří nekonečný řetězec, protože i když spíme, někde v Austrálii prosí jiné zase za nás.“

Více na www.modlitbymatek.cz.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou