Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež Benedikt XVI. poslal požehnání chrámovým hudebníkům

Datum publikace12. 11. 2012, 13.36
TiskTisk

Musica sacra, občanské sdružení chrámových hudebníků,  pořádá pro všechny varhaníky, chrámové zpěváky a hudebníky již 17. Svatocecilské setkání, které se koná v sobotu 24. listopadu 2012 v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově. Při této příležitosti jednota Musica sacra oslaví 20. výročí své činnosti. K této události zaslal své apoštolské požehnání také Svatý otec Benedikt XVI.

Brno: Musica sacra je občanské sdružení chrámových hudebníků, které navazuje na Jednotu na zvelebení církevní hudby na Moravě, založenou z podnětu Leoše Janáčka v roce 1881 a zrušenou komunisty v roce 1951. Vzniku dnešní jednoty Musica sacra (1992) předcházely instruktáže varhaníků konané od roku 1982 každý měsíc v Brně. Jednota Musica sacra má téměř 500 členů – kantorů, varhaníků, sbormistrů, zpěváků, skladatelů, pedagogů, hudebních vědců z celé ČR.

Musica sacra usiluje o zkvalitnění hudební složky liturgie především zvýšením liturgické a hudební úrovně kantorů-varhaníků. Pořádá pro ně různé typy kurzů a seminářů, květnový zájezd po varhanách, listopadové Svatocecilské setkání. Vydává pro ně dvouměsíčník Zpravodaj a potřebné publikace, texty i noty. Provozuje pro ně archiv hudebnin a hudební knihovnu. Vytvořila pro ně kvalifikační systém, který přijala brněnská diecéze (1996) a pro celou ČR doporučila Česká biskupská konference (2001). Pro chrámové sbory dětí a mládeže pořádá v dubnu Setkání, pro sbory dospělých v červnu Sborování. Iniciuje vznik nových liturgických skladeb.

Musica sacra spolupracuje s Varhanickou školou (Základní umělecká škola se zaměřením na církevní hudbu), kterou podporuje, a se Střediskem pro liturgickou hudbu brněnské diecéze, se kterým je v mnohém propojená.

Musica sacra je členem CEDAME – Evropské konference sdružení pro chrámovou hudbu.

Program letošního Svatocecilského setkání

• od 09:15 příležitost ke svátosti smíření

• 09:30 secvičení společných skladeb (ke stažení na www.musicasacra.cz)

• 10:00 děkovná mše – hlavní celebrant brněnský biskup Vojtěch Cikrle

• zveřejnění apoštolského požehnání papeže Benedikta XVI.

• předání kvalifikaních osvědčení

• prezentace publikace Zdeněk Pololáník – Zpěvy mezi čteními

• pohoštění a příležitost k neformálním setkáním v prostorách biskupství

• prodej publikací z produkce Musica sacra


Více na www.musicasacra.cz.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou