Lupa
Obsah Obsah
Portál

Benedikt XVI. chce být v Libanonu poutníkem pokoje

Datum publikace14. 9. 2012, 16.54
TiskTisk

Při uvítání na bejrútském letišti Svatý otec hovořil mj. o křehkosti míru v Libanonu a okolních státech. Podle jeho slov by pro jednání na Blízkém východě měla být směrodatná moudrost krále Šalamouna a nejen jednostranné vášně.

Bejrút: Papež Benedikt XVI. zdůraznil na začátku své apoštolské cesty, že „přichází do Libanonu jakou poutník pokoje, jako přítel Boží a jako přítel lidí.“ Své přátelství vyjádřil celému regionu. „A kromě vaší země přicházím  v duchu také do všech zemí Blízkého východu jako poutník pokoje, přítel Boží a přítel všech obyvatel všech zemí tohoto regionu, ať už je jejich náboženské vyznání a jejich krédo jakékoli.“

Papež přiletěl v pátek 14. září 2012 na mezinárodní letiště libanonského hlavního města, kde jej pozdravil křesťanský prezident multináboženské, převážně muslimské, země,  Michel Sulajmán.  Svatý otec přicestoval do této země ve chvíli, kdy je situace v blízkovýchodním regionu kritická. Uvítat jej přišli kromě katolických představitelů i ortodoxní patriarchové, metropoliti a biskupové. Oficiálním důvodem pro 24. zahraniční cestu Benedikta XVI. je předání závěrečného dokumentu biskupské synody o Blízkém východě, která se konala v roce 2010 v Římě, a to třem stovkám biskupů. Biskupové, kteří se sem sjíždějí z různých zemí, mají předat pozdravy všem křesťanům na Blízkém východě.  Apoštolská exhortace by měla být ukazatelem pro příští roky.   

Benedikt XVI. se vyjádřil i ke křehkému příměří v regionu. „Blahodárné libanonské soužití má dokazovat Blízkému východu a celému světu, že v jednom národě může existovat spolupráce různých církví, všech částí jediné katolické církve v bratrském duchu sdílení s ostatními křesťany, a stejně tak i soužití a uctivý dialog mezi křesťany a jejich bratry z jiných náboženských vyznání. Víte stejně jako já, že tato rovnováha, která je všude prezentována jako příklad, je vysoce delikátní. Někdy jí hrozí, že pukne, když je napjata jako luk, nebo je vystavena tlakům, které jsou často stranické, zaujaté, odporující a cizí libanonské harmonii a jemnocitu.  Tady je třeba podat důkaz skutečné umírněnosti a velké rozvážnosti. Rozum musí převažovat nad jednostrannými vášněmi ku prospěchu obecného dobra všech,“ zdůraznil Benedikt XVI. Při té příležitosti vzpomněl krále Šalamouna: „Copak velký král Šalomoun, který znal tyrského krále Hirama, nepovažoval právě moudrost za svrchovanou ctnost? Proto o ni ustavičně prosil Boha, který mu dal moudré a prozíravé srdce.“ 

Bůh podle slov Svatého otce chce i dnes, aby lidé byli bratry. „Proslulá libanonská vyváženost, která chce být nadále reálnou, může díky dobré vůli a nasazení všech Libanonců pokračovat. Teprve tehdy bude vzorem pro obyvatele celého regionu a pro celý svět. Nejde přitom o dílo pouze lidské, ale o Boží dar, který je třeba si naléhavě vyprošovat, za každou cenu uchovávat a s rozhodností upevňovat,“ prohlásil papež.

Další kroky Svatého otce povedou do Harísi, jež leží nad velkoměstem Jounieh, kde ještě dnes večer podepíše postsynodální dokument. O cestě, která probíhá za přísných bezpečnostních podmínek (v pohotovosti je na 5000 pořádkových sil) vzhledem k nestabilitě celého regionu, budeme průběžně informovat.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou