Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Den české státnosti 2012 s tématem Češi ve světě

Datum publikace19. 9. 2012, 12.32
TiskTisk

Již dvanáct let se v naší republice spojují svatováclavské oslavy se státním svátkem Den české státnosti. Tématem letošních oslav, které připadají na 24. - 30. září 2012, jsou „Češi ve světě“. Do Prahy se chystá více než 600 krajanů, představí se zhruba dvacet folklórních souborů ze dvanácti zemí světa, mezi nimiž nechybí ani Brazílie a USA. Krajané se rovněž aktivně zúčastní svatováclavské pouti do Staré Boleslavi, o den dříve bude sloužena ekumenická bohoslužba v pražském kostele sv. Ignáce.

Praha:  Biskup Václav Malý se na úterní (18. září 2012) tiskové konferenci věnoval duchovnímu aspektu oslav. Hovořil o propojení svatováclavské tradice s českou státností. Svatého Václava vyzdvihl jako vzdělaného muže, který kultivoval tehdejší společnost. Čeští králové podle jeho slov přísahali na meč svatého Václava, a tím si stejně jako on uvědomovali, že moc, kterou mají, jim bude opět odebrána a budou odpovědni Bohu.

Biskup Malý navíc nedávno krajany navštívil. 'V neděli jsem se vrátil ze Srbska, kde jsem se spolu s krajany zúčastnil 100 let posvěcení kostela sv. Václava. Byl jsem překvapen, jak zachovávají naši kulturu a jak dobře ovládají náš jazyk,“ řekl. V souvislosti s Národní poutí ještě vyzdvihl význam Palladia země české (milostného reliéfu Panny Marie, který podle legendy nechala zhotovit sv. Ludmila na radu sv. Metoděje a je uchováván ve Staré Boleslavi) a jeho propojení s cyrilometodějskou tradicí, jíž bude věnován rok 2013.

Mezi nejvýznamnější akce oslav Dne české státnosti, jež mají být zároveň poděkováním Čechům v zahraničí za šíření tradic, kultury a povědomí o českém národě, patří slavnostní čtvrteční večer s prezentací českého folklóru v Národním památníku na Vítkově, ocenění pěti žen za šíření dobrého jména republiky v zahraničí v Senátu ČR či představení Korespondence V+W v Národním divadle v podání brněnského Divadla Reduta, které bude 28. září 2012 večer živě přenášet ČT 2. Mediálně se Dni české státnosti věnuje i Český rozhlas, např. v anketě Zahraniční Čech roku. 

Krajanům se u nás soustavně věnuje Náprstkovo muzeum, které ve své budově nabídne přednášky a vychází i kniha příběhů našich krajanů „Vzkazy domů“, která bude slavnostně uvedena do světa 26. září.  Osudy Čechů v zahraničí budou nyní prezentovány i v magazínu Lidových novin.

Národní filmový archiv připravil retrospektivu filmů Jany Bokové, dokumentaristky, která se věnuje tématu exilu. K vidění budou v pražském kině Ponrepo. Mezinárodní krajanský festival zakončí nedělní dopolední průvod krajanů, který by měl pozdravit i kardinál Dominik Duka. 
Více na: http://www.dnyceskestatnosti.cz/.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou