Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka převzal Řád čestné legie

Datum publikace20. 9. 2012, 12.10
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP převzal 19. září 2012 z rukou velvyslance Francie v České republice Pierra Lévyho insignie rytíře Řádu čestné legie. Slavnostní předání se uskutečnilo v Buquoyském paláci, sídle Francouzského velvyslanectví v Praze. 

Praha: Francie tímto vyznamenáním oceňuje zásluhy kardinála Dominika Duky, zejména pak jeho osobní nasazení v boji proti totalitnímu režimu ve jménu hodnot, jimiž jsou individuální svoboda, mír mezi národy a sdílení vědění mezi lidmi. 'Kardinál Duka hovoří francouzsky a udržuje úzké styky s francouzskou církví,' říká se v oficiálním prohlášení Francouzského velvyslanectví.

Kardinál Duka ve své děkovné řeči využil příležitosti a nastínil svůj vztah k Francii. Podle jeho slov je to díky rodinné tradici především osobnost generála de Gaullea, díla Victora Huga či Antoine de Saint-Exupéryho, ale také obnovitelé dominikánského řádu (Dominik Henri Lacordair, otec Certillangem a Marie Joseph Lagrange), co ho poutá k zemi galského kohouta. Právě ti posledně jmenovaní ho přivedli k četbě Jacquesa Maritaina a k Jeruzalémské Bibli. Kardinál Duka také připomněl kontakty s církví ve Francii a nedávnou návštěvu pařížského arcibiskupa kardinála André Vingt-Trois v Praze. (Plné znění projevu je k dispozici na www.dominikduka.cz.)

Řád čestné legie, který se uděluje na základě dekretu prezidenta republiky, je nejvyšším státním francouzským vyznamenáním za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ. Řád založil v roce 1802 Napoleon Bonaparte. Jeho heslem je Čest a Vlast. Řád má dnes na 95 000 francouzských členů a několik tisíc členů z řad cizinců. Mezi české nositele tohoto řádu patří např. Tomáš Garrigue Masaryk, František Kupka, Antonín Rejcha, František Fajtl, Václav Havel, Milan Kundera a další.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou