Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

1500 mladých lidí v Osvětimi uctilo památku obětí holocaustu

Datum publikace24. 9. 2012, 17.36
TiskTisk

Ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka vyvrcholila v pátek 21. září 2012 pouť mladých ze střední a východní Evropy. Na patnáct stovek účastníků mezinárodního setkání Mladí Evropané za svět bez násilí procházelo témeř hodinu kolem pamětních desek připomínajících tuto kalvárii dvacátého století.

Osvětim-Březinka: Třetí mezinárodní setkání Mladí Evropané za svět bez násilí, které organizovala komunita Sant'Egidio, se tímto nachýlilo ke konci.

Byl to nejvýznamnější moment těchto dnů. Dopoledne mu předcházela návštěva v muzeu tábora Osvětim, která přenesla mladé do minulosti, do každodenního života tábora a deportovaných.

V odpolední části se potom účastníci setkání přesunuli přímo do vyhlazovacího tábora, procházeli pod obloukem nechvalně známé věže v Osvětimi-Březince, odkud vyšel průvod za zvuků skladby Rekviem pro Osvětim od Krzysztofa Pendereckiého. Průvod se vinul podél rampy, která byla poslední zastávkou pro mnoho mladých, starých, dětí a nemocných, žen a mužů, kteří v době druhé světové války v dobytčích vagónech projeli často celou Evropu, aby poznali tento tábor smrti. Po stejných cestách, kterými přijeli před sedmdesáti lety do Osvětimi jejich vrstevníci ze Slovenska, Česka, Polska, Maďarska, Ukrajiny, Ruska, putovali v pátek mladí do Březinky.

V Osvětimi vyvstalo mnoho otázek, které vyplynuly z návštěvy tohoto místa zla. Odpovědí na konfrontaci s touto realitou byla výzva Nový horizont lidskosti pro naše země přednesena během pietního aktu v osmi jazycích. 'Z tohoto místa znovu vychází vzplanutí srdcí, které chce nakazit další mladé lidi, abychom byli lepšími a dokázali naše země učinit lidštějšími v Evropě míru a pokoje!'

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou