Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čtrnáct pražských mučedníků představí také výstava

Datum publikace24. 9. 2012, 13.16
TiskTisk

Provincie bratří františkánů uspořádala v ambitu kláštera u Panny Marie Sněžné výstavu 'Čtrnáct pražských mučedníků'. Výstava, která potrvá od 25. září do 25. listopadu 2012, přinese zásadní informace o historické události z masopustního úterý 15. února 1611.

Praha: Obnovená a koncepčně upravená historická výstava přinese nejenom zásadní informace o historické události, ale také zprostředkuje prožitek toho, co se na masopustní úterý 1611 v Praze a zejména v konventu u Panny Marie Sněžné odehrálo. Výstava se koná za finanční podpory Městské části Praha 1.

Pražští mučedníci byli bratři františkáni, kteří roku 1604 obydlili trosky kláštera u Panny Marie Sněžné, začali ho renovovat a sloužit zde duchovní službou. Za doby vpádu pasovských vojsk do Čech roku 1611 byli nařčeni z kolaborace s katolickým vojskem, na masopustní úterý 15. února 1611 do jejich kláštera vtrhla pražská lůza a bratry bez milosti pobila. Již krátce po jejich smrti je lidé začali spontánně ctít jako mučedníky a jejich památka začala být slavena pravidelně nějakou formou pobožnosti. První kroky k jejich blahořečení byly učiněny již v 17. století. Proces blahořečení byl znovu zahájen v 30. letech 20. století, na 40 let byl přerušen komunistickým režimem a obnoven byl až po roce 1989.

Čtrnáct pražských mučedníků bude blahořečeno dne 13. října 2012 v 10.00 hodin při slavnostní mši svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Blahořečení je významnou duchovní událostí, kdy bude v osobách blahořečených vyzdvižen mimořádný příklad věrnosti víře a osobnímu poslání. Jedná se o vůbec první beatifikaci uskutečněnou v Praze (a Čechách vůbec), všechna předchozí blahořečení osob pocházejících z historických zemí Koruny české, a to i ta z moderní doby, se odehrála mimo naše území. Pouze svatořečení svatých Zdislavy a Jana Sarkandra provedl papež Jan Pavel II. roku 1995 v Olomouci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou