Lupa
Obsah Obsah
Portál

Největší obraz sv. Václava byl odhalen ve Vítkovicích

Datum publikace28. 9. 2012, 19.30
TiskTisk

Monumentální obraz Zavraždění sv. Václava, který půl druhého století ležel na půdě kroměřížského zámku a zde byl objeven loni na jaře, byl ve čtvrtek 27. září 2012 slavnostně odhalen v interiéru někdejšího plynojemu, dnes multifunkční auly Gong v areálu Dolní oblasti Vítkovice. Zároveň byla zahájena veřejná sbírka na druhou etapu restaurování obrazu.

Ostrava-Vítkovice: Osmimetrový obraz Antona Pettera (1781–1858), dokončený v roce 1844, je s Vítkovicemi spojen historicky. „Zakladatelem našeho podniku byl arcibiskup olomoucký arcivévoda Rudolf Jan a po jeho smrti firemní majetky přešly do vlastnictví arcibiskupství. V roce zahájení prací na obrazu byly tedy Vítkovice, stejně jako zmíněné dílo, ještě v držení této instituce,“ objasnila souvislosti historička a vedoucí archivu společnosti Vítkovice Hana Šústková. To byl také důvod, proč Nadace Machinery Fund poskytla necelého půl milionu korun na první etapu restaurování obrazu.

„Restaurátorské práce byly svěřeny dílně manželů Šárky a Petra Bergerových. Obraz prošel důkladným scelením a konzervací tak, aby nemohlo dojít k jeho dalšímu chátrání,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.

Slavnostní odhalení obrazu v aule Gong se uskutečnilo v předvečer slavnosti sv. Václava za účasti asi stovky hostů. Ke shromážděným promluvil nejprve olomoucký arcibiskup Jan Graubner a představil jim osobnost knížete sv. Václava. „Z lidského hlediska se mu moc nedařilo, ale jeho dílo později převzali jiní, což je připomínkou i pro nás, abychom to, že se nám třeba hned nedaří, nepovažovali hned za prohru,“ uvedl arcibiskup Graubner. Po jeho promluvě vystoupil ředitel olomouckého Muzea umění prof. Pavel Zatloukal a shrnul historii cenného díla.

Podle ostravsko-opavského biskupa Františka Václava Lobkowicze se kulturní úroveň národa pozná podle toho, jak pečuje o odkaz minulých dob. „Dnes jsme svědky takové události, kdy se jedno dílo podařilo zachránit,“ řekl také biskup a dodal: „Po dokončení restaurátorských prací bude obraz umístěn v odsvěceném kostele sv. Václava v Opavě, který slouží jako dějiště kulturních akcí.“

Před samotným odhalením obrazu vystoupil také ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Jan Světlík. „Obraz, který bude nyní vystaven v naší aule a po restaurování v opavském kostele, se může stát významným turistickým tahákem Moravskoslezského kraje,“ uvedl Světlík a svěřil se také se svým snem: „Jednou se do našeho kraje možná nebude jezdit jen za nákupem plechu a strojírenských součástek, ale také za kulturou.“

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou