Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Vlk slavil eucharistii ve vatikánské bazilice

Datum publikace1. 10. 2012, 14.08
TiskTisk

Za přítomnosti krajanské obce, diplomatické reprezentace, českých studentů z římských univerzit  a dalších poutníků sloužil na svátek svatého Václava kardinál Miloslav Vlk slavnostní mši v již potemnělé vatikánské bazilice sv. Petra. Před oltářem našeho národního patrona s ním koncelebroval kardinál Giovanni Coppa, dlouholetý apoštolský nuncius v našich zemích, a početný zástup kněží z české koleje Nepomucenum.

Vatikán: 'Světci nás táhnou vzhůru,“ zdůraznil v homilii kardinál Vlk, jak to naznačuje také obraz jediného národního patrona v bazilice sv. Petra, před nímž se poutníci shromáždili. 'Václavovi nešlo o moc,' zdůraznil kardinál Vlk, 'nýbrž o dobro. Nedíval se na sebe a na své místo, jak tomu bývá v politice, nýbrž pečoval o chudé, vykupoval otroky, byl ochoten prolít krev za křesťanské ideje. Sv. Václav ukazuje na význam oběti, hodnoty, která je dnes zcela zapomenuta' – dokresloval kardinál Vlk obraz křesťanského panovníka. Proto se na Václavovi naplnila Kristova slova: 'Kdo však svůj život pro mne ztratí, nalezne ho“ (Mt 10,39). 'Václav nalezl život uprostřed našeho národa. Držel se Božího Slova a Boží slovo se na něm naplnilo“. 'Svatováclavská korouhev tedy ukazuje k hodnotám, které jsou perspektivní, z nichž vyrůstá život' - pokračoval kardinál Vlk – 'pokud je nesledujeme, perspektiva chybí.'

Dodejme ještě, že oltářní obraz sv. Václava v pravém transeptu baziliky dokončil v roce 1632 římský malíř Angelo Caroselli (1585 – 1652). Našeho národního světce zobrazil s královskou korunou a ve většině průvodců už po staletí proto figuruje jako 'Re Boemo', král český.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou