Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Konference o poutních stezkách v česko-polském pohraničí

Datum publikace1. 10. 2012, 17.30
TiskTisk

Do čtyř měst, mezi nimi také do Olomouce, postupně zavítají účastníci konference, kterou ve dnech 16.–18. října 2012 společně pořádá opolská diecéze a olomoucká arcidiecéze. Odborníci z České republiky i Polska zde budou hovořit o poutních stezkách v polsko-českém pohraničí.

Olomouc: Iniciátorem mezinárodní vědecké konference „Kulturní cesty v polsko-českém pohraničí“ se stala opolská diecéze, která tak chce reagovat na rostoucí popularitu putování po evropských svatojakubských cestách.

Konference je prvním krokem v budování svatojakubské stezky z Opolí přes polskou Ratiboř a Opavu do Olomouce. Zúčastní se jí zástupci církve, akademické obce, samospráv, neziskových organizací sdružujících příznivce svatojakubských cest či studenti. Událost bude doprovázet také vydání odborné publikace i dalších informačních a propagačních materiálů.

Projekt je realizován v rámci polsko-českého partnerství a klade si za cíl seznámit veřejnost s historickým pozadím vzniku svatojakubských poutních cest nebo se zkušenostmi získanými při jejich realizaci v Polsku i Česku. Uskuteční se ve dnech 16.–18. října 2012 ve čtyřech městech, posledním z nich se ve čtvrtek 18. října stane Olomouc.

Účastníky zde uvítá arcibiskup Jan Graubner a se svými diskusními příspěvky vystoupí například vyučující olomoucké teologické fakulty Vít Hlinka a Miloslav Pojsl, kteří se zaměří na poutnictví ve středověku. O spolupráci s italskou organizací Cammini d’Europa bude hovořit Pavel Macura z krajského úřadu Zlínského kraje a Josef Pala ze Zlína se podělí o některé zkušenosti s budováním poutních cest na území olomoucké arcidiecéze. Na všechny účastníky čeká také prohlídka Arcibiskupského paláce, v němž se tato část zasedání bude konat.

Více informací o konferenci, která je financována z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, lze získat na adrese ado.cz/jakub.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou