Prohlášení Stálé rady k nadcházejícím volbám

Na základě četných dotazů ze strany věřících vydává Stálá rada ČBK prohlášení k nadcházejícím senátním volbám.
Publikováno: 3. 10. 2012 13:53

Prohlášení Stálé rady České biskupské konference

Vážení spoluobčané,

volby, které jsou před námi, jsou důležitou křižovatkou, i když na první pohled vypadají méně významně než volby do poslanecké sněmovny. Jak zaznělo ve svatováclavském kázání ve Staré Boleslavi: "Cítíme nejistotu. Svoboda, ve které jsme se nenaučili poctivě žít a nedovedeme s ní zacházet, se nám nelíbí. (…) Jestliže se nám nelíbí svoboda, co chceme – nesvobodu? Jestliže demokracie je špatná, co chceme – diktaturu?"

Naše kritika současné podoby demokracie by však měla mířit i do vlastních řad, do vlastního svědomí. Chceme-li něco změnit, máme šanci začít u sebe a také se zúčastnit voleb. Naše omrzelost a uražená neúčast může způsobit, že se váhy nakloní na stranu, kterou bychom si přáli nejméně. Nedejme šanci stranám, které demokracii jen předstírají, ale ve skutečnosti jsou založeny na klientelismu, na vlastním prospěchu a nehledí na blaho této země. Poznáme je i podle slovníku, který užívají proti svým protivníkům, poznáme je podle „hodnot“, kterými se zaštiťují, ale podle nichž nejednají.

Věříme, že uneseme svou odpovědnost, i když není v této chvíli a v této zemi snadná. Náš postoj je důležitý a každý hlas ve prospěch demokracie a svobody je potřebný.

kardinál Dominik Duka OP
arcibiskup pražský a předseda České biskupské konference

Mons. Jan Graubner
arcibiskup olomoucký a místopředseda České biskupské konference