Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež navštívil italské Loreto

Datum publikace4. 10. 2012, 16.32
TiskTisk

Svatý otec Benedikt XVI. navštívil ve čtvrtek 4. října 2012 východoitalské městečko Loreto. Učinil tak symbolicky při příležitosti 50. výročí od památné návštěvy Loreta svým předchůdcem bl. Janem XXIII., který sem přišel poprosit Matku Boží za zdar II. vatikánského koncilu.

Loreto: 'Přišel jsem svěřit Nebeské Matce dvě iniciativy – Rok víry a generální shromáždění biskupské synody, které jsem svolal na říjen,' ozřejmil během mše svaté motivy své návštěvy Loreta Benedikt XVI. Právě na nadcházející Rok víry, který začne 11. října, tedy ve výroční den zahájení II. vatikánského koncilu před padesáti lety, pak ve své promluvě papež několikrát nepřímo odkazoval – tehdy, když hovořil o potřebnosti víry pro život. 'Dnešní krize, která se dotýká nejen ekonomiky, nám připomíná, jak je Bůh pro člověka důležitý. Bez Boha převládne vlastnictví před životem. Proto je třeba vrátit se k Bohu,' uvedl papež a dodal: 'Víra nic neodnímá lidskému tvoru, ale napomáhá mu, aby se plně realizoval.'

Loreto je významné italské poutní místo, které navštěvují miliony poutníků z celého světa. Přitahuje je tzv. Svatá chýše, tedy údajný dům Panny Marie, který sem měl podle legendy přenést ve 13. století anděl přímo z Nazareta. Místo se už od 14. století stalo častým cílem poutníků, mezi nimiž bylo i mnoho významných osobností světových dějin – např. Ignác z Loyoly, Galileo Galilei, W.A. Mozart, Terezie z Lisieux či Maxmilián Kolbe.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou