Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Náboženská svoboda musí být i pro křesťany

Datum publikace5. 10. 2012, 13.07
TiskTisk

Dne 2. října 2012 se na půdě Evropského parlamentu konal seminář věnovaný zhodnocení současné situace křesťanů a náboženské svobody v Evropě, spoluorganizovaný Komisí biskupských konferencí Evropského společenství (COMECE), poslaneckým klubem ELS a Skupinou Evropských konzervativců a reformistů.

Štrasburk: Řečníci se shodli, že je třeba eliminovat diskriminační počiny vůči křesťanům a že by jim měla být zajištěna náboženská svoboda, stejně jako je zajišťována jiným náboženským menšinám.

Pozornost veřejnosti by měla být obrácena i k tématům, kterým se nevěnují média, a veřejná diskuse by měla být založena na podstatných tématech. Obdobně jako by měly větší roli v tomto procesu hrát jednotlivé inciativy napříč politickými stranami. 'Žádná forma diskriminace není přípustná. Diskriminační jednání je proti samotné podstatě základů Evropské unie. V Evropě existuje několik nebezpečných diskriminačních proudů proti křesťanům, proti nimž bychom měli vystoupit společně a rázně. Navíc bychom měli prozkoumat, jak by nám tyto případy mohly pomoci, když některé nejhorší přestupky by mohly zvýšit povědomí společnosti o tomto problému a zintenzivnit snahy proti diskriminaci křesťanů, kteří se v Evropě stále více cítí být menšinou,' řekl Jan Olbrycht z poslaneckého klubu ELS.

Některé způsoby diskriminace v Británii popsal John Deighan, který uvedl, že cítí diskriminaci vůči katolickým agenturám na osvojování dětí, nošení křesťanských symbolů na veřejnosti (např. na pracovišti) a v pokusu o redefinici manželství.

Ve druhé části setkání se hovořilo především o ideologické interpretaci Evropské listiny lidských práv v konkrétních případech projednávaných u Štrasburského soudu.  Zároveň bylo poukázáno na rozpor mezi aktivními vlivnými skupinami, které ovlivňují politická rozhodnutí a tichou většinu křesťanů, kteří jsou neradi v centru pozornosti rozvířené politické agendy.  'Základem je ochrana nábožensky motivovaných rozhodnutí na základě čistého svědomí,' vysvětlil Mgr. Kolfhaus, sekretář Svatého stolce a dodal: 'Je nutné říct, že církev je proti diskriminaci: existuje právo být jiný.'   Mgr. Piotr Mazurkiewicz, generální sekretář COMECE, zmínil nedávné pozitivní výstupy hájící rovnost a náboženskou svobodu, které vzešly z Rady Evropy a Lucemburského soudu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou