Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. zahájil biskupský synod

Datum publikace8. 10. 2012, 13.25
TiskTisk

Benedikt XVI. včera (7. října 2012) na náměstí sv. Petra za účasti 25 tisíc věřících zahájil biskupskou synodu o nové evangelizaci liturgií spojenou se slavnostním prohlášením sv. Jana z Avily a sv. Hildegardy z Bingen za Učitele církve. Spolu se Svatým otcem koncelebrovalo při mši svaté 400 biskupů, z nichž 262 se bude v následujících třech týdnech účastnit synody a dalších přibližně 100 biskupů přijelo ze Španělska a Německa, odkud pocházejí světci, kterým byl udělen nejprestižnější církevní titul. Naši republiku reprezentuje na synodě litoměřický biskup Jan Baxant.

Vatikán: Benedikt XVI. ve své homilii nastínil pojem nové evangelizace a mj. řekl: 'Pohled na ideál křesťanského života, vyjádřený povoláním ke svatosti, nás nutí s pokorou hledět na křehkost mnoha křesťanů, ba na jejich hřích, osobní i kolektivní, který je velkou překážkou evangelizace, a zároveň uznat Boží moc, která ve víře potkává lidskou slabost. Proto není možné mluvit o nové evangelizaci bez upřímné ochoty k obrácení. Nechat se smířit s Bohem a bližním (srov. 2 Kor 5,20) je osvědčená cesta nové evangelizace. Jedině očištěním mohou křesťané znovu nalézt oprávněnou hrdost na svoji důstojnost Božích dětí, stvořených k Jeho obrazu a vykoupených drahocennou krví Ježíše Krista, a mohou tak zakoušet Jeho radost, aby ji sdíleli se všemi, bližními i vzdálenými.'

Biskupská synoda, která ve Vatikánu potrvá do 28. října 2012, má za své hlavní téma novou evangelizaci. Iniciativa vzešla z Druhého vatikánského koncilu a generální shromáždění biskupů se od té doby pořádá každé čtyři roky. Letošní, v pořadí 13. shromáždění, se koná v poměrně historickém okamžiku – v době 50. výročí zahájení Druhého vatikánského koncilu.  

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou