Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Před 50. lety byl zahájen Druhý vatikánský koncil

Datum publikace10. 10. 2012, 12.38
TiskTisk

Ve čtvrtek 11. října 2012 uplyne padesát let od chvíle, kdy do Svatopetrské baziliky vstoupilo procesí koncilních otců, aby se shromáždili ke Druhému vatikánskému koncilu. Koncil se po svém tříletém trvání zařadil mezi největší události v dějinách církve a lidstva. Abychom připomněli jeho význam, přinášíme původní zamyšlení církevního historika Doc. PhDr. Tomáše Petráčka Ph.D., Th.D, který je členem Komise pro nauku víry ČBK.   

Praha: 'Vzhledem k významu, který Druhý vatikánský koncil hraje v dějinách katolické církve, je skoro nemožné jej jen nějak stručně postihnout. Velké církve západní Evropy vydaly či vydávají několika svazkové několikasetstránkové syntetické práce, které se koncilem zabývají. Prosím proto laskavého čtenáře, aby následující řádky chápal jako několik poznámek k velkému tématu, které mají zdůraznit specifické rysy koncilu a opravit některá tradovaná klišé,'   píše církevní historik v textu zamyšlení, které v plném znění naleznete v příloze.

Čtenář si tak díky tomuto článku může připomenout nejen kořeny ze kterých vzešly výstupy Druhého vatikánského koncilu či získat informace o, takříkajíc, dobových poměrech před začátkem tohoto shromáždění i okolnostech  vedoucích k jeho svolání.

Samotný popis průběhu koncilu je pak obohacen také odkazy na další zajímavou literaturu, zájemci o zevrubné seznámení se s tématem zde najdou i řadu informací o úloze různých osobností či poradců. V kapitole o přínosech Druhého vatikánského koncilu jsou následně souhrnně popsány všechny dokumenty vzešlé z tohoto církevního grémia.

Pro čtenáře budou jistě neméně zajímavé i závěrečné kapitoly věnované následné reflexi koncilu. Ať už z pohledu zhodnocení toho, zda-li došlo k naplnění očekávání do něj vkládaných, nebo z historického náhledu, který shrnuje jeho význam z dlouhodobější perspektivy.

Doc. PhDr. Tomáš Petráček Ph.D, Th.D. je církevní historik, přednáší na KTF UK v Praze a PdF UHK; patří také mezi kanovníky kapituly Všech svatých a je členem Komise pro nauku víry ČBK.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou