Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Korejské umění vstoupí do českého sakrálního prostoru

Datum publikace10. 10. 2012, 17.51
TiskTisk

Cílem celého projektu s názvem [WOO:RI] je přivést současné korejské umění do českých sakrálních prostor. V neděli 14. října 2012 proběhne od 21.00 hodin v kostele Nejsv. Salvátora u Karlova mostu vernisáž první ze čtyř 'intervencí'.

Praha: Od 14. do 31. října 2012 potrvá v kostele nejsvětějšího Salvátora instalace Choi Jeonghwa s názvem „Krásný život“. Choi Jeonghwa odmítá sám sebe definovat jako umělce, ale spíše se vidí jako mediátor, který spojuje umění a lidi. Věří, že umění je estetická reprezentace našeho života a toho, co se děje kolem nás. Odtud plyne i hlavní koncept jeho umění, který tíhne k velice jednoduchému, ale pravdivému poselství o pomíjivosti života. Proto je pro Choi Jeonghwa přirozené, hledat materiál pro své instalace mezi předměty denní spotřeby.

Co vlastně můžeme očekávat od Krásného života Choi Jeonghwa? Teologickou reflexi interkulturního a mezináboženského dialogu? Nebo je to autorovo svědectví o jeho zkušenosti z barokního prostoru? Anebo jen výbuch čisté radosti, kterou nespoutávají sedimenty naší tradice, stereotypy a předsudky? Není snad právě kostel prostorem, kde lze tuto osvobozující zkušenost prožít?

Intervence předního jihokorejského umělce do jezuitského kostela Nejsv. Salvátora odpovídá i dvěma důležitým snahám tamní Akademické farnosti: dialogu se současným uměním a dialogu kultur a náboženství. V tomto kostele pracovali přední čeští umělci jako Adriena Šimotová, Václav Cigler, Stanislav Kolíbal, Jindřich Zeithammel či Petr Nikl.

Instalace je součástí většího projektu [WOO:RI]. Společně ho připravily Centrum teologie a umění, JW Stella Arts Collectives a festival Tina B. Projekt je poetickou intervencí, která díky intenzivnímu spirituálnímu náboji prací tří korejských umělců v českých sakrálních stavbách přibližuje současné umění naší přítomnosti. Název tohoto projektu ‘[WOO:RI]’ je korejským slovem, které se dá přeložit do češtiny jako „my, naše, nám“. Je pro autory metaforou vztahů mezi lidmi, jednotlivci i společnostmi, komunitami i kulturami. Projekt se snaží prozkoumat dvojitý paradox vztahu filozofického diskurzu mezi umělci a spirituálními hlasy v sakrálních prostorách v České republice.

Vernisáž se bude konat za účasti autora a kurátorů v neděli 14. října 2012 v 21.00 hodin po večerní mši svaté, která začíná v 20.00 hodin. Instalace je přístupná během každé veřejné akce v kostele, během festivalu TINA B od 15. do 31. října ve všední dny vždy od 12.00 do 17.30 hodin. Více na www.salvator.farnost.czhttp://ctu-uk.cz/.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou