Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pravá Kristova tvář?

Datum publikace12. 10. 2012, 15.52
TiskTisk

Tématu „pravých obrazů Kristovy tváře' se bude věnovat přednáška Dr. Michaela Špačka z Teologické fakulty UP v Olomouci, kterou pořádá Diecézní muzeum v Brně v  sále  biskupství (Petrov 2) ve čtvrtek 18. října 2012 v 18.00 hodin. Název je opravdu lákavý: Je nejvěrnější obraz Kristův u krále Abgara či u Veroniky?

Brno:  Stálá expozice Diecézního muzea v Brně nazvaná Vita Christi je obohacena o nový exponát, o malbu s velmi vzácně se vyskytujícím námětem: Edesský král Abgar přijímá mandylion – pravý Kristův obraz. 

Král starověkého města Edessy, Abgar, vlastním jménem Agbar V. Ukkamar, je historicky doloženou postavou. Legenda vypravuje, že byl vážně nemocný a rozhodl se požádat o pomoc Ježíše, o kterém slyšel, že uzdravil a vyléčil již mnoho lidí. Abgar mu proto napsal dopis, jehož text je na obrazu zachycen. V obsahu tohoto dopisu je dokonce nabídka, kterou král Ježíše nejenom zve k návštěvě svého města, ale nabízí mu zde i trvalý pobyt, přesněji azyl, neboť jak sám píše 'má země je velmi malá, ale krásná a vážená, pro nás oba bude jistě dostačující'. Nejnápadnějším motivem na tomto obraze je předání roušky s Kristovým portrétem. Tato událost navazuje na další část legendárního děje, podle kterého nabyl Abgar přesvědčení, že mu k uzdravení bude stačit Ježíšův obraz. A legenda vypráví, že se tak skutečně stalo, ačkoliv vyslaný malíř dlouho nemohl portrét vytvořit a Ježíš sám musel svoji tvář otisknout na roušku. Látka s otiskem Kristovy tváře tak patří mezi několik výjevů, které bývají označovány jako pravé obrazy, nebo obrazy rukou neutvořené. S jednou z těchto podob Kristovy tváře na roušce se setkáváme v každé křížové cestě – na výjevu s Veronikou. Obraz vystavený v brněnském Diecézním muzeu  je  zvláštní tím, že se v českých sbírkách zatím nepodařilo objevit žádnou obdobu.

Návštěvníci přednášky 18. října 2012 budou mít příležitost k prohlédnutí obrazu v expozici Vita Christi.

Diecézní muzeum v Brně tímto obohacením expozice zároveň oslaví šest let svého působení na Petrově,  během něhož byla uspořádána řada výstav v kryptě katedrály, desítky doprovodných vzdělávacích akcí a množství nejrůznějších kulturních programů navštěvovaných stovkami žáků brněnských i mimo-brněnských škol. Mezi zápisy v knize návštěv jsou nejenom vyjádření odborníků z domova i ze zahraničí, ale také poděkování z  farností  i jednotlivců, kteří ocenili nabídku doprovázení a využili komentovaných prohlídek výstav. Diecézní muzeum úspěšně prezentovalo svoji netradiční koncepci a výstavní činnost na řadě sympozií a zcela nedávným úspěchem je vysoké ocenění dokumentárního filmu Vita Christi na mezinárodní výběrové soutěži ARS film Kroměříž.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou