Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kdo je kdo při beatifikaci Čtrnácti pražských mučedníků?

Datum publikace12. 10. 2012, 17.48
TiskTisk

U příležitosti blahořečení Čtrnácti pražských mučedníků jsme připravili malý přehled osobností, jež budou sloužit slavnostní mše svaté.

Kardinál Angelo Amato (nar. 1938). Po vstupu do řádu salesiánů Dona Bosca studoval katolickou teologii a filozofii. Na kněze byl vysvěcen 22. prosince 1967. V roce 1974 se stal doktorem filozofie a poté působil jako profesor dogmatiky na papežské salesiánské univerzitě. Byl zde také děkanem teologické fakulty a v letech 1997 až 2000 vicerektorem univerzity. Dne 9. července 2008 ho Benedikt XVI. jmenoval prefektem Kongregace pro blahořečení a svatořečení. 20. listopadu 2010 byl jmenován kardinálem jáhnem.

Kardinál Giovanni Coppa (nar. 1925). Diplomat Svatého stolce a od roku 2007 kardinál Giovanni Coppa byl v letech 1990 až 1993 posledním apoštolským nunciem v Československu a následně, do roku 2001, prvním nunciem v samostatné České republice.  Giovanni Coppa vystudoval seminář a posléze Katolickou univerzitu Nejsvětějšího Srdce v Miláně, kde získal doktorát moderního písemnictví. Jako expert na latinu se zúčastnil i II. vatikánského koncilu.

Br. José Rodríguez Carballo OFM (nar. 1953). Je od roku 2003 generálním ministrem (nejvyšším představeným) řádu františkánů. Pochází ze Španělska, kde také v roce 1970 vstoupil do řádu menších bratří františkánů, a to konkrétně do Compostelské provincie sv. Jakuba (Santiago de Compostela). Kněžské svěcení přijal v roce 1977 z rukou papeže Pavla VI.  Získal licenciát z biblických studií a vyučoval v semináři. Je počítán za 119. následníka sv. Františka z Assisi.

Řád menších bratří (latinsky Ordo Fratrum Minorum, OFM, jehož členové jsou nazýváni františkáni) je žebravý řeholní řád založený svatým Františkem z Assisi v roce 1209. Řád se dělí na 3 větve - minorité, observanté a kapucíni. Charakteristickým oblečením je hnědá kutna převázaná v pase bílým provazem (cingulem), na kterém jsou tři uzly symbolizující tři řeholní sliby: chudobu, poslušnost a čistotu. Více informací na webu: www.ofm.org, www.ofm.cz, www.pms.ofm.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou