Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

U Panny Marie Sněžné pokračovaly oslavy beatifikace

Datum publikace14. 10. 2012, 15.28
TiskTisk

Slavnost beatifikace Čtrnácti pražských mučedníků pokračovala i v neděli 14. října 2012, kdy dopolední mši svatou ve zcela naplněném kostele Panny Marie Sněžné celebroval br. José Rodríguez Carballo OFM, generální ministr řádu františkánů. V závěru bohoslužby vyšel na nádvoří kostela liturgický průvod a místo bylo dedikováno Čtrnácti pražským mučedníkům.

Praha: „Františkáni jsou celosvětovým společenstvím. Není to vždy úplně jednoduché, ale jsou chvíle, kdy společenství, které přesahuje hranice, vnímáme jako velikou pomoc. Tak jsme to vnímali například v době totality. Stejné to asi bylo v době, kterou si v těchto dnech připomínáme. Naše komunita byla na počátku 17. století velmi oslabena a zahraniční pomoc přišla znovu oživit společenství,“ zamýšlí se P. Jeroným Jurka OFM, provinciál, nad jedním aspektem beatifikace, jímž je fakt, že bylo blahořečeno celé tamní společenství, které sestávalo kromě Čechů ze čtyř Italů, tři Němců, jednoho Španěla, jednoho Francouze a jednoho Holanďana. Velká mezinárodní účast byla i na této mši svaté, která byla rovněž sloužena v latině. Generální ministr br. José Rodríguez Carballo OFM se v homilii zamýšlel nad načasováním beatifikace: „Na počátku Roku víry je pro nás příklad Čtrnácti pražských mučedníků vzorem k následování. Nejde jen o to, víru vyznávat slovem, ale věřící by znovu měli nalézt radost z víry, která je žitou zkušeností setkání s osobou Ježíše. Je to utváření existence na základě víry ve vzkříšení.“ Rok víry vyzývá věřící i k rekapitulaci vlastní víry. „Vnímám velkou otevřenost lidí vůči poselství Čtrnácti pražských mučedníků, což dosvědčuje i fakt, že kostel je plný a někteří lidé poslouchají i ve dveřích,“ řekl provinciál P. Jeroným Jurka. Čtrnáct nových blahoslavených doplnilo už tak velký počet františkánských světců – řád má 168 svatých a 400 blahoslavených. Na konci bohoslužby zaznělo poděkování všem, kteří se na přípravě beatifikace podíleli a hlavní zúčastnění si odnesli domů Pamětní list Václava Sokola.  

Liturgický průvod potom před kostelem dedikoval nádvoří Čtrnácti pražským mučedníkům. Po skončení bohoslužby měli návštěvníci možnost slyšet ještě kramářskou píseň O utrpení čtrnácti pražských mučedníků v podání Jana Křtitele Nováka a dalších muzikantů. Večerní mši svatou bude v 18.00 hodin na stejném místě celebrovat první apoštolský nuncius v České republice kardinál Giovanni Coppa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou