Lupa
Obsah Obsah
Portál

Poetická intervence do křesťanských chrámů

Datum publikace19. 10. 2012, 12.44
TiskTisk

Na čtyřech významných duchovních místech se během října objevila umělecká díla tří předních korejských výtvarníků - v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze, v klášteře karmelitánů ve Slaném, v refektáři kláštera dominikánů u sv. Jiljí a v areálu benediktinského opatství v Břevnově.

Projekt „[WOO:RI] Poetická intervence“ přivádí současné umění z Jižní Koreje do českých duchovních prostor, a otevírá tak aktuální otázky střetu a dialogu různých kultur a náboženství a současně i vnitřního dialogu v nás samotných, což se děje mimo jiné i setkáním současného umění a prostoru starého chrámu. Koncepce vychází z tradice dynamického zacházení s uměním v sakrálním prostoru, kdy se měnily obrazy a sochy v kostele podle liturgické doby, kdy se pracovalo se světlem: „Vždycky to byla nějaká provokace, podobně jako dobré kázání provokuje k přemýšlení, k novému pohledu na problémy, které jsme měli dávno zařazené ve škatulce, tak současné umění v sakrálním prostoru je určitým podnětem, klade otázky,“ říká kurátor Norbert Schmidt. Korejské umělce do České republiky pozvala kurátorka JW Stella z Londýna, místa vybral Norbert Schmidt. Celý projekt, který vznikl spoluprací Centra teologie a umění, JW Stella Arts Collectives a festivalu Tina B, vyrostl z intenzivního dialogu obou kurátorů o otázkách po smyslu současného umění, umění ve veřejném prostoru a v církevním prostoru zvláště.

První instalace v kostele Nejsvětějšího Salvátora „Beautiful! Beautiful Life“ Choi Jeonghwa je obrovský šestimetrový květ, který tvoří pět tisíc různobarevných tordovaných balonků, které umělec přivezl z Jižní Koreje. Objekt je umístěn přímo nad oltářní menzu pod hlavní kopuli kostela. Symbolizuje výbuch radosti, který úzce souvisí s radostí slavení eucharistie při mši svaté. Instalace je přístupná během každé veřejné akce v kostele a od 15. do 31. října ve všední dny vždy od 12.00 do 17.30 hodin.

Setkání Východu a Západu představuje další výtvor Choi Jeonghwa v Benediktinském arciopatství v Praze – Břevnově s názvem „The Breathing Flower / Red Lotus“. Lotus je symbolem meditace, osvícení, duchovní zralosti a hloubky i šířky východní spirituality. Dýchající květina je velký, červený lotosový květ, v průměru má 12 metrů, který se otevírá a zavírá. Tento symbol zenového buddhismu našel své místo v areálu břevnovského benediktinského arciopatství vedle vstupu do kostela svaté Markéty.

Korejský umělec Hong Soun umístil do pěti velkých oken barokního refektáře dominikánského kláštera u sv. Jiljí po způsobu vitrají umělecké „autoportréty“ dětí z romské komunity a dětí z Koreje. Instalace má název „My dream – My Avatat“ a představuje spojení dětských kreseb postav, kterými by chtěly děti být, a fotografie každého z dětských autorů. Instalace je přístupná během každé veřejné akce v refektáři a od 15. do 31. října vždy od 12.00 do 18.00 hodin.

 Poslední intervencí tohoto projektu je zvuková instalace v podobě přediva žlutých strun protínající prostor loretánské kaple uvnitř klášterního kostela. Korejský umělec Kim Byoungho se snaží svojí instalací dát tomuto místu nový spirituální náboj. Instalace je přístupná od 17. října do 2. listopadu, po-pá 16:30 – 17:30, sobota 16:00 – 18:00, neděle 10:00 – 12:00. V jiných než výše uvedených časech a od 3. – 11. listopadu, je instalace přístupná během pravidelných programů kláštera. Více o projektu www.ctu-uk.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou