Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dogmata a dramata víry

Datum publikace25. 10. 2012, 14.49
TiskTisk

Centrum 'Dominikánská 8' pořádá ve čtvrtek 25. října 2012 od 19.30 hodin v barokním refektáři kláštera sv. Jiljí v Praze (vstup Jilská 7a) první z Rozprav u dominikánů. O víře a dogmatech budou v průběhu večera hovořit Jaroslav Brož Th.D. S.S.L., David Vopřada Th.D. a dr. Pavel Fischer.

„Hlavně, aby člověk v něco věřil!“ Ovšem není něco jako „něco“ a snad právě proto by si ono „něco“ zasloužilo, abychom ho podrobili důkladnému zkoumání v otevřené a nezaujaté rozpravě. Jistě, víra je osobní věcí každého člověka, ovšem znamená to, že skutečně záleží na každém, jak si svou víru utváří?

Bible líčí víru jako svrchovaně osobní rozhodnutí a ukazuje roli a účinky víry právě v konkrétních životech velkých postav jako je Abrahám či apoštol Pavel. Ta samá Bible nám ovšem představuje víru jako něco přesaženého, co nezůstává v rukou jednotlivce, ani se nedá jeho rukama libovolně utvářet. Naopak, člověk se nachází v situaci, kdy ho jeho víra sama utváří a to za podmínek leckdy velmi dramatických. Jako drama se rozehrává i historie vyjádření víry rané církve řečí dogmat, kterou postupně přijímaly jednotlivé koncily a papežové. V jejich stopách musí i dnes jak sami věřící, tak církev hledat způsob vyjádření a prožívání víry v moderním světě. Hosty prvního večera Rozprav u dominikánů budou Jaroslav Brož, Th.D. S.S.L., ThLic. David Vopřada, Th.D., a dr. Pavel Fischer.

Jaroslav Brož (*1963) po základním studiu teologie pokračoval na Pontificio Istituto Biblico v Římě a svou specializaci v biblických vědách dokončil doktorátem na KTF UK v Praze. Na téže fakultě vyučuje Nový zákon a starověké jazyky. Je nejen renomovaným odborníkem v oboru biblických nauk, ale také jejich úspěšným popularizátorem.

Pavel Fischer (*1965) studoval na Filosofické fakultě UK v Praze a později ještě ve Švýcarsku a Paříži. V letech 1997–2003 pracoval v Kanceláři prezidenta republiky. V letech 2003–2010 byl velvyslancem ČR ve Francii a Monaku. V současnosti je vrchní ředitelem bezpečnostně-multilaterální sekce na Ministerstvu zahraničí. Účastnil se projektu Nádvoří národů zaměřeného na dialog a společné aktivity věřících a nevěřících, který se v roce 2011 uskutečnil v Paříži. Se svou manželkou má čtyři děti.

David Vopřada ((*1978) studoval teologii na KTF UK v Praze a na Lateránské Univerzitě v Římě. Pokračoval ve své specializaci v teologii a patristických vědách na Istituto Patristico Augustinianum v Římě, kde zakončil doktorátem. Zaměřuje se na latinskou patrologii, především na sv. Ambrože. V současnosti vyučuje na KTF UK v Praze. Více na www.dominikanska8.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou