Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velehrad přivítá účastníky konference o umění

Datum publikace29. 10. 2012, 15.30
TiskTisk

O kultuře a umění v životě církve budou hovořit účastníci setkání, které se 16. listopadu 2012 uskuteční v prostorách Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje. Zúčastní se ho odborníci z České republiky, Itálie i Slovenska a součástí programu je, kromě mše svaté celebrované olomouckým světícím biskupem Josefem Hrdličkou, také prezentace dvou knih a výstava ikon.

Velehrad: Konference bude zahájena příspěvkem biskupa Hrdličky na téma Duch liturgie a umění, poté vystoupí další účastníci: Michelina Tenace z Papežské univerzity Gregoriana v Římě, olomoucké Centrum Aletti budou zastupovat jezuité P. Pavel Ambros a P. Michal Altrichter i s. Luisa Karczubová, z košického Centra M. Lacka Východ-Západ přicestuje hlavní sbormistr opery Státního divadla Košice Šimon Marinčák a z Arcibiskupství olomouckého pastorační asistentka Martina Pavlíková.

Během setkání budou také představeny dvě knihy: Současná hudba a spekulativní teologie od C. Gottwalda a Hudební teorie ve středověku od J. Morawského, program dále počítá s projekcí půlhodinového záznamu přednášky zesnulého kardinála Tomáše Špidlíka na téma Teologie krásy, zahájením výstavy ikon a vpodvečer se mší svatou, které bude předsedat biskup Josef Hrdlička.

Studijní den pro pracovníky v církvi zabývající se kulturou a uměním pořádá na Velehradě Arcibiskupství olomoucké ve spolupráci s Katedrou pastorální a spirituální teologie Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Centrem M. Lacka Východ-Západ Košice a také Centrem Aletti v Olomouci a Římě. Podrobnější informace jsou k dispozici v přiložené přihlášce.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou