Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vzpomínka na věrné zemřelé v diecézích

Datum publikace29. 10. 2012, 16.25
TiskTisk

Letošní Dušičky, Vzpomínka na všechny věrné zemřelé, nás čekají již tento pátek. Přinášíme přehledné informace o význačných tuzemských duchovních akcích spojených s tímto svátkem.

Praha

Dne 2. listopadu 2012 od 17.00 hodin bude v den Vzpomínky na všechny věrné zemřelé celebrovat pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka mši svatou v bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě. Po mši svaté bude následovat požehnání hřbitova na pražském Slavíně. Více na www.kkvys.cz.

V chrámu Matky Boží před Týnem zazní při mši v 18.00 hod. (za Všechny věrné zemřelé) Mozartovo Requiem v provedení sboru Notre Dame a ansámblu Piccolo Coro a Piccola Orchestra.

V kostele Nejsvětějšího Salvátora, Křižovnické nám, Praha 1, bude bohoslužba za zemřelé celebrovaná Mons. Tomášem Halíkem. Začátek ve 20.00, rovněž při ní zazní Mozartovo Requiem.

Litoměřice

Litoměřický biskup Jan Baxant bude v pátek 2. listopadu 2012, v den Památky zesnulých, sloužit ranní mši svatou v katedrále sv. Štěpána (Litoměřice, 7.30), odpoledne se pomodlí za zemřelé na městském hřbitově v Litoměřicích (15.00) a večerní bohoslužbu bude sloužit v děkanském kostele Všech svatých (18.00).

Plzeň

Mše svatá za všechny věrné zemřelé proběhne v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Plzni ve Františkánské ulici 2. listopadu 2012 od 8.00 hodin. Bude ji celebrovat biskup Mons. František Radkovský.

V den památky na všechny zemřelé (pátek 2. listopadu) bude od 16.00 hodin sloužena mše svatá v Dálniční kapli Smíření, a to za všechny zesnulé; zvláště pak za ty, kdo zahynuli při dopravních nehodách. Dálniční kaple se nachází na odpočivadle u Šlovic (dálnice D5, 83. km ve směru na Prahu).

České Budějovice
Slavnost všech svatých (1. listopadu 2012) oslaví spolu s věřícími českobudějovický biskup Mons. Jiří Paďour, OFMCap. a světící biskup  Mons. Pavel Posád v českobudějovickém klášterním kostele Obětování Panny Marie při mši svaté v 17:00 hod.

V den Vzpomínky  na všechny věrné zemřelé bude diecézní biskup Mons. Jiří Paďour OFMCap. sloužit mši v Českých Budějovicích, a to od 15.00 na hřbitově sv. Otýlie. Potom bude následovat pobožnost na hřbitově. Světící biskup Mons. Pavel Posád se bude v ten den taktéž od 15.00 účastnit liturgie v Českých Budějovicích, ale na hřbitově v Mladém.

Brno
Slavnost Všech svatých a Vzpomínka na všechny věrné zemřelé budou letos v brněnské katedrále probíhat takto: o slavnosti Všech svatých (1. listopadu) a v den Vzpomínky na všechny věrné zemřelé (2. listopadu) budou v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně slaveny mše v 7.30 a 17.30 hod. Pontifikální bohoslužby 1. a 2. listopadu 2012 od 17.30 hodin bude slavit v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově biskup Vojtěch Cikrle.

Olomouc

Jak na slavnost Všech svatých, tak o Vzpomínce na všechny věrné zemřelé se bude slavit mše svatá od 18.00 hodin, a to v olomoucké katedrále sv. Václava; oba dny za přítomnosti arcibiskupa Jana Graubnera i světícího biskupa Josefa Hrdličky.

Ostrava

Slavnost Všech svatých oslaví ve čtvrtek 1. listopadu 2012 ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz při mši svaté v katedrále Božského Spasitele v Ostravě. Začátek v 18.00 hodin. Biskup Lobkowicz bude sloužit mši svatou i v pátek 2. listopadu, v den tzv. Dušiček - Vzpomínky na všechny věrné zemřelé. Začátek mše svaté v katedrále Božského Spasitele je v 18.00 hodin.

Na pondělí 5. listopadu je potom naplánována mše svatá za zemřelé skauty a skautky. Biskup Lobkowicz ji bude sloužit v kostele sv. Václava v Ostravě  od 18.00 hodin.

Hradec Králové

Večerní mši svatou v královéhradecké katedrále Svatého Ducha bude o Slavnosti všech svatých sloužit od 18.30 hodin světící biskup Mons. Josef Kajnek. V den Vzpomínky  na všechny věrné zemřelé bude mši svatou v katedrále ve stejný čas celebrovat diecézní biskup Mons. Jan Vokál. Předcházet jí bude tichá adorace od 17.00 hodin.

Kromě pravidelných večerních bohoslužeb se bude v oba dny v katedrále sloužit mše svatá také dopoledne v 9.30 hodin.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou