Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel P. Miloslav Maria Frank

Datum publikace2. 11. 2012, 13.14
TiskTisk

Dne 30. října 2012 zemřel ve věku 88 let P. Miloslav Maria Frank, salesián Dona Boska a politický vězeň z padesátých let.

Po zádušní mši svaté konané 2. listopadu v pražských Kobylisích byly ostatky zemřelého převezeny do Ostravy – Vítkovic, kde budou 3. listopadu uloženy do zdejšího salesiánského hrobu.

P. Milan Frank se narodil na Slovensku v Bánovcích nad Bebravou 27. 6. 1924. Jako čtyřletý se přestěhoval s rodinou do Ostravy. Vyučil se automechanikem a v letech 1946-1947 vykonal svůj salesiánský noviciát v Hodoňovicích. Po maturitě v Holešově pak pracoval nějakou dobu jako elektrikář. V roce 1957 byl zatčen a odsouzen na dva roky vězení za podvracení republiky a maření státního dozoru nad církvemi. Na amnestii byl propuštěn o půl roku dříve, roku 1958. Téhož roku složil věčné sliby a začal tajně studovat teologii. 25. 3. 1968 byl v Praze tajně vysvěcen biskupem Trochtou na kněze. Po roce 1989 zařizuje pohřby spolubratří a vyřizuje jejich pozůstalost. Pomáhá spolubratřím získávat odškodnění za roky strávené ve vězeních. Jeho koníčkem se stává vypracování nekrologů zemřelých spolubratří a lokalizace jejich hrobů. Poslední dva měsíce života prožívá v nemocnici Milosrdných sester Karla Boromejského pod Petřínem.

(dltm)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou