Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Koptové mají nového papeže

Datum publikace5. 11. 2012, 11.31
TiskTisk

Křesťanská menšina v Egyptě včera zvolila svého nového patriarchu. Podle tradice vybíral jméno nástupce Šenudy III. ze tří kandidátů v neděli večer v káhirské katedrále sv. Marka chlapec se zavázanýma očima. Los padl na Tawadrose II. (60), který byl dosud světícím biskupem v Behejře. Stal se tak hlavou církve, k níž se po celém světě hlásí mezi 8 – 12 milióny věřících.

Káhira: Napětí v katedrále sv. Marka bylo podle agentury Kathpress veliké. Koptští křesťané se dohadují, jaký lék přinese církvi vystudovaný lékárník. Koptská obec je totiž nyní pod narůstajícím tlakem. I samotná volba nového patriarchy se posunula o měsíc. Úkoly, které čekají na 118. patriarchu, jsou veliké. Islám je pro chod země určující, v poslední době silně přibylo útoků na křesťany. Panuje klima strachu, které křesťany nutí přemýšlet o vystěhování ze země.   

V této situaci se naděje koptů obrací k novému, moudrému a silnému muži. Tawadros, narozen 4. listopadu 1952 v hornoegyptské Mansouře říká, že si přeje otevřenou společnost a pokojné soužití muslimů a křesťanů. V situaci, která v Egyptě panuje, to může vypadat jako zbožné přání, přesto los padl právě na něj. Není bez symboliky, že Tawadros II. týž den slavil 60. narozeniny.  Nyní jej čeká nový život v náročené službě.  

Gratulaci, jež obsahovala i 'přání, aby jej nebeský Otec naplnil pokojem a silou pro úkol, který jej čeká,' zaslal novému koptskému papeži v pondělí 5. listopadu 2012 Benedikt XVI.   

Slavnostní uvedení na trůn se uskuteční při slavnostním ceremoniálu dne 18. listopadu 2012.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou