Lupa
Obsah Obsah
Portál

Mons. Guido Pozzo jmenován almužníkem Jeho Svatosti

Datum publikace5. 11. 2012, 15.27
TiskTisk

Benedikt XVI. jmenoval svým vrchním almužníkem Mons. Guida Pozza, kterého zároveň povýšil do hodnosti titulárního arcibiskupa Bagnoreggia. Vystřídal tak ve funkci španělského arcibiskupa Felixe del Blanco Prieta, který dovršil kanonický věk odchodu do důchodu.

Vatikán: Mons. Pozzo v posledních třech letech vedl papežskou komisi Ecclesia Dei při Kongregaci pro nauku víry, jež pracovala na nesnadném dialogu s Kněžským bratrstvem sv. Pia X., založeným arcibiskupem Marcelem Lefebvrem.

Nově jmenovaný arcibiskup se narodil roku 1951, na kněze byl vysvěcen v roce 1977 a deset let poté nastoupil do služeb Kongregace pro nauku víry, vedenou tehdy kardinálem Josephem Ratzingerem.

Almužník Jeho Svatosti, jak se tato hodnost nazývá, je arcibiskupem, který je součástí tzv. papežské domácnosti a je tedy přítomen na všech ceremoniích a audiencích Svatého otce hned vedle prefekta Papežského domu. Tato funkce se ustanovila již v prvopočátcích církve a jejím smyslem bylo dbát na rozdělování almužen, tedy na dobročinnost. Poprvé byla citována v papežské bule Inocencem III. Zpočátku ji zastával jáhen. Od dvanáctého století arcibiskup. Dosavadní papežský almužník arcibiskup Blanco Prieto před několika lety přibližoval tuto funkci v rozhovoru pro vatikánský deník Osservatore Romano. Jeho práce spočívá v rozdávání menších peněžních částek potřebným: 'Žádosti přicházejí většinou od jednotlivců, rodin. Jsou vzaty v úvahu po dobrozdání faráře. Potom si ověřujeme situaci dané osoby či osob a rozhodneme o částce, která se pohybuje mezi 100 – 500 euro, říká arcibiskup Blanco Prieto. Většinou se na nás obracejí jednotlivci. Přicházejí k nám také žádosti od institucí, které mají chvályhodný účel, ale my dáváme přednost konkrétní okamžité pomoci jednotlivcům a rodinám,“ říká papežský almužník o své práci po boku Svatého otce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou