Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katalog AP - chytré vyhledávání bohoslužeb a kostelů

Datum publikace12. 11. 2012, 16.09
TiskTisk

Arcibiskupství pražské, které na svém webovém portále již od roku 2005 provozuje softwarovou aplikaci Katalog AP, intenzívně pracuje na rozvíjení jejích funkcí. V minulých týdnech uvedlo jako čerstvou novinku vyhledávání bohoslužeb v prostředí mapového podkladu.

Praha: Aplikace Katalog AP eviduje a umožňuje vyhledávat jednotlivé kostely, jejich historii, aktuální bohoslužby, farnosti a jejich duchovní správce, adresy a kontakty, webové adresy a další data. Jedná se o interní databázi, její část je však zpřístupněna i pro veřejnost na stránce http://k.apha.cz.

Systém obsahuje také chytrý fulltextový vyhledávač.

Počátek vývoje této internetové služby sahá do roku 2005. Velká část analytické a přípravné práce je zajišťována pracovníky Arcibiskupství pražského, technické řešení poskytuje firma Next Generation Solution. Inspirací pro vznik a rozvoj této aplikace jsou podobné systémy ve Francii a v USA.

V současné době systém obsahuje cca 25 000 položek a pokrývá území spadající pod Arcibiskupství pražské (Praha a většina Středočeského kraje). Podstatou databáze jsou tzv. základní sídelní jednotky. Ty představují velmi podrobné územní členění, které do budoucna umožní další rozvoj aplikace, např. označování hranic oblastí - farností, vikariátů apod. Informace o aktuálních bohoslužbách v systému Katalog jsou přímo od správců jednotlivých kostelů. Aplikace umožňuje i pružné uveřejnění mimořádných bohoslužeb – např. v období Vánoc a Velikonoc. Možnost vyhledávání uvedených dat v prostředí mapového podkladu běží pilotně od poloviny října 2012. Mapový podklad usnadňuje vyhledávání nejenom pravidelným návštěvníkům bohoslužeb a akcí, ale také zájemcům z řad turistů.

V jednání je možnost připojení dalších diecézí a technický tým pracuje také na uvedení nové mobilní verze, která umožní snadný přístup k důležitým údajům i z tzv. chytrých telefonů – např. na základě aktuální polohy uživatele 'v terénu'.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou