Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán má obavy z právního vývoje v otázce manželství

Datum publikace12. 11. 2012, 12.24
TiskTisk

Aktuální světový vývoj v zákonodárství ohledně manželství o víkendu komentoval  vatikánský mluvčí P. Federico Lombardi.  V západním světě podle něj existuje tendence modifikovat klasický obrázek manželství mezi mužem a ženou, nebo jej zcela zrušit. Přitom se hledají způsoby, jak jiné formy soužití povýšit na stejnou roveň, reagoval P. Lombardi ve svém víkendovém komentáři pro Rádio Vatikán na aktuální vývoj ve Španělsku, Francii a ve Spojených státech. Církev nepřestane uznávat zvláštní roli muže a ženy v manželství. 

Vatikán: Připomeňme si vývoj ve Španělsku. Tamní ústavní soud po sedmi letech odmítl jako neopodstatněné odvolání španělské Lidové strany, poukazující na neústavnost právní redefinice manželství. Změny v občanském zákoníku ve věci manželství zavedla v roce 2005 Zapaterova vláda. Manželství je zde právně definováno bez ohledu na přirozené rozdíly mezi mužem a ženou. Španělští občané v důsledku této změny již nemají právo na to, aby se do matriky zanášeli jako „ženich“ a „nevěsta“, nýbrž jako „manžel A“ a „manžel B“. Katolická církev žádá bezodkladnou změnu této legislativy. Jsou popírána práva novomanželů, kteří chtějí být na oddací list zapsáni jako ženich a nevěsta a chtějí v této optice vychovávat své děti. Španělští biskupové rovněž zdůrazňují právo církve na obhajobu manželství a jeho příslušného právního ukotvení.

Ve Francii byl představen zákon na úpravu manželství, který zrovnoprávní partnery stejného pohlaví. A ve Spojených státech se při prezidentské volbě lidé v mnoha referendech rovněž vyslovili pro manželství lidí stejného pohlaví.

Tento vývoj není nový, jen vždy znovu udiví, říká P. Lombardi. „Člověk se musí sám sebe ptát, zda to opravdu odpovídá myšlení obyvatel a zda je tato logika v širší perspektivě skutečně považována za obecné blaho.“ Nejen katolická církev ve Francii prosazuje manželství jako svazek mezi mužem a ženou. Stejný názor zřetelně formuluje i tamní rabín. 

'Diskriminaci homosexuálů by mělo být zabraňováno jinými prostředky,' zdůraznil vatikánský mluvčí. Jde spíše o to, aby byla veřejně uznána práva 'manželů a manželek, jejichž děti ví a mohou říkat, že mají otce a matku.' P. Lombardi svůj komentář zakončil otázkou: 'Pokud toto neuznáme, proč se pak rovněž polygamie či polyandrie neposuzuje jako svobodné rozhodnutí, které musíme chránit před diskriminací?'  

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou