Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

G. Leanza bude sloužit svatou liturgii na svátek sv. Klimenta

Datum publikace14. 11. 2012, 12.31
TiskTisk

V neděli 25. listopadu 2012 od 10.15 hodin bude v pražské řeckokatolické katedrále sv. Klimenta slaveno patrocinium kostela, a to při slavnostní liturgii sv. Jana Zlatoústého. Spolu s apoštolským nunciem v ČR J. E. Mons. Giuseppem Leanzou ji bude slavit biskup-apoštolský exarcha J. E. Mons. Ladislav Hučko.

Praha: Při této liturgii také udělí biskup Ladislav Hučko diakonské svěcení br. Jánu Bílému.

Katedrální chrám Apoštolského exarchátu, katedrálu sv. Klimenta, naleznete v Karlově ulici č. 1, Praha 1. Sv. Kliment, kterému je zasvěcen, se narodil v polovině 1. století v Římě. Stal se třetím nástupcem Petrovým na římském stolci. Díky jeho působení se mnoho členů významných římských rodin obrátilo na křesťanství a přijalo křest. To popudilo císaře Trajána k vypuzení Klimenta do vyhnanství na Krym, kde ve známých mramorových lomech se setkal s dvěma tisíci křesťany odsouzenými k těžké práci. Hlásal jim slovo Boží a povzbuzoval je v utrpení.

Legenda vypráví, že odsouzencům hrozila smrt žízní. Při modlitbě Kliment spatřil beránka a na místě, kde beránek hrabal kopýtkem, se zázračně objevil pramen vody. Právě tento výjev je znázorněn na fresce nad oltářní klenbou v pražské katedrále.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou