Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Dziwisz přiveze do Prahy ostatek Jana Pavla II.

Datum publikace14. 11. 2012, 12.08
TiskTisk

Ve dnech 21. a 22. listopadu 2012 přijíždí do Prahy krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz. Ve středu 21. listopadu bude ve svatovítské katedrále od 18.00 hodin celebrovat mši svatou, během které předá pražskému arcibiskupovi ostatek blahoslaveného Jana Pavla II. 

Praha: Při mši svaté na svátek sv. Cecílie, kterou bude v polštině sloužit krakovský arcibiskup kardinál Dziwisz a při které bude pražské arcidiecézi předána ampule s krví blahoslaveného papeže Jana Pavla II., zazní v podání několika sborů pražské arcidiecéze Mše D-dur Jana Dismase Zelenky. Ta byla v katedrále v minulosti mnohokrát prováděna a dómský regenschori Josef Kšica ji cení velmi vysoko. „Janu Dismasu Zelenkovi náleží významné místo vedle Johanna Sebastiana Bacha. Byl první barokní impresionista. Myslím, že je velmi na místě se k této hudbě znovu vracet a v katedrále ji pěstovat,“ říká Josef Kšica.

Mše svatá k poctě sv. Cecílie, patronky hudebníků, je již několikátým rokem vždy velikou hudební událostí. Podtrhuje to skutečnost, že Zelenkovu mši bude zpívat několik chrámových sborů, které se při této příležitosti setkají v pražské katedrále. Tato setkávání začala s příchodem kardinála Duky do Prahy. V minulém roce přijelo 12 sborů, což bylo přes 300 zpěváků. Provedena byla Dvořákova Mše D-dur. Také tehdy mši svatou celebroval významný zahraniční host, kterým byl pařížský arcibiskup kardinál André Vingt-Trois.

Letos přijíždí kardinál Stanisław Dziwisz, dlouholetý důvěrník papeže Jana Pavla II. a současný krakovský arcibiskup. Součástí jeho pražského programu bude také přednáška v rámci konference o katedrálách v Praze a Krakově, která se uskuteční ve čtvrtek 22. listopadu od 14.00 hodin v Mladotově domě na Pražském hradě. Kardinál Dziwisz promluví o významu krakovského Wawelu a jeho proměnách během 20. a 21. století.

Kardinál Stanisław Dziwisz (* 1939) je arcibiskup krakovský a někdejší osobní sekretář papeže Jana Pavla II. Brzy po tom, co byl po studiích filosofie a teologie roku 1963 vysvěcen na kněze, začal spolupracovat s kardinálem Karolem Wojtyłou a po jeho boku zůstal až do jeho smrti roku 2005. V roce 1981 získal doktorát na teologické fakultě v Krakově. Biskupské svěcení přijal v roce 1998 a v tom samém roce se stal pomocným prefektem Papežského domu. Nástupce Jana Pavla II., papež Benedikt XVI., ho v roce 2005 jmenoval krakovským arcibiskupem a rok na to kardinálem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou