Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kniha českého teologa v edici Libreria Editrice Vaticana

Datum publikace14. 11. 2012, 11.43
TiskTisk

Kniha teologa Tomáše Halíka Vzdáleným nablízku vychází v těchto dnech v edici Libreria Editrice Vaticana s předmluvou kardinála Reinharda Marxe. Je tak první knihou českého teologa, kterou tato edice vydává. Vatikánská edice je zodpovědná za zveřejňování oficiálních dokumentů římskokatolické církve, především papežských dokumentů a encyklik. 

Praha: Autor knihy, které již Evropská společnost pro katolickou teologii udělila v roce 2009/10 'Cenu za nejlepší evropskou teologickou knihu', říká, že 'cítí velikou odpovědnost'.  Kniha o vztahu víry a nevíry tváří v tvář aktuálním problémům naší doby patří stejně jako ostatní autorovy knihy do žánru teologického eseje. Odborný obsah je tlumočen prostřednictvím krásné literatury.  Vznikla z podnětu amerického nakladatelství Doubleday a je první knihou Tomáše Halíka obracející se primárně k anglicky mluvícímu světu. Podle lektorských posudků amerických teologů 'jde o dílo jednoho z nejoriginálnějších náboženských myslitelů naší doby, pokračujícího v tradici G. K. Chestertona, C. S. Lewise, Henriho Nouwena a Thomase Mertona… Nabízí tvořivý a nevšední pohled na vztah náboženství, víry a spirituality ke kultuře a k světu, v němž žijeme a je navíc psané jazykem, který je přístupný mnoha lidem.'

Kniha byla již předtím přeložena do mnoha cizích jazyků, mezi nimiž nechybí ani čínština či turečtina. Ta, jež vyjde ve vatikánské edici, bude oficiálně představena koncem ledna 2013. Podle slov Tomáše Halíka zaujala rovněž řadu evropských biskupů a autor byl vyzván, aby s jejím obsahem seznámil tamní kněze. 'Jde o cestu mezi dvěma extrémy, kde na jedné straně je fundamentalismus a na druhé povrchní přizpůsobení se. Ta střední cesta, kterou se kniha ubírá, míří na hloubku,'  říká autor a dodává, že pojem nová evangelizace tak může být naplněn pozitivním obsahem.

Mons. prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D. (1948) přednáší filozofii a sociologii náboženství na Univerzitě Karlově, od roku 1990 je prezidentem České křesťanské akademie a působí jako farář pražské Akademické farnosti. Za komunistického režimu byl aktivní v náboženském a kulturním disentu a patřil k nejbližším spolupracovníkům kardinála Tomáška. Po roce 1989 podnikl přednáškové a studijní cesty do všech 6 kontinentů. Papež Jan Pavel II. ho jmenoval poradcem Papežské rady pro dialog s nevěřícími (1990) a Papež Benedikt XVI. čestným prelátem Jeho svatosti (2008). Svými četnými publikacemi a přednáškami doma i v zahraničí oslovuje nejen křesťany, ale také ty, kteří své životní směřování teprve hledají. Je členem Evropské akademie věd a umění a řady dalších institucí, obdržel řadu literárních i jiných cen doma i v zahraničí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou