Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Lidé vzpomenou oběti dopravních nehod

Datum publikace14. 11. 2012, 16.16
TiskTisk

Světový den obětí dopravních nehod o třetí listopadové neděli bude patřit vzpomínkovým setkáním. K Praze, Plzni a Letovicím se letos nově připojí v Brně připomínkou prázdninové nehody českého autobusu v Chorvatsku.

Praha, Brno, Plzeň, Letovice: Vzpomenout na ty, kteří se z cest nevrátili, a také poděkovat těm, kdo pomáhají, ať jde o pomoc občanskou nebo profesionální – to jsou hlavní cíle řetězce pietních aktů, bohoslužeb a veřejných rozprav, kterými se lidé a organizace v České republice připojují ke Světovému dni obětí dopravních nehod. Ten letos připadá na neděli 18. listopadu 2012.

V Praze se uskuteční vzpomínkové setkání se členy, klienty, sympatizanty a spolupracovníky Českého sdružení obětí dopravních nehod u  Památníku obětí dopravních nehod u 0. km dálnice D1 v Praze 4 na Chodově (za parkovištěm čerpací stanice Agip pod pěší lávkou přes dálnici z ulice Kloknerova). Pietní akt k uctění památky obětí dopravních nehod začne v 11.00 hodin.

Odpoledne přesně v 15 hodin symbolicky propojí Čechy a Moravu ekumenické bohoslužby na třech místech republiky: v kapli Smíření na dálnici D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu), v kostele sv. Prokopa v Letovicích a v chrámu Jana Amose Komenského v Brně („Červený kostel“ na Komenského nám.). Na bohoslužby navážou veřejná setkání s lidmi, kteří mají s nehodami osobní zkušenost.

Na přípravě akce se podílí České sdružení obětí dopravních nehod, Psychosociální intervenční tým ČR, Charita ČR a Diakonie ČCE ve spolupráci s duchovními křesťanských církví.

Světová zdravotnická organizace vyhlašuje Světový den obětí dopravních nehod vždy třetí neděli v listopadu. Podle informací Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR v loňském roce na českých silnicích zemřelo 701 lidí.

Karel Šimr

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou