Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V katedrále odhalí desku umučeným členům Řádu sv. Lazara

Datum publikace15. 11. 2012, 17.06
TiskTisk

Během ekumenické bohoslužby v pražské katedrále svatých Víta, Václava a Vojtěcha dojde 17. listopadu od 18.00 hodin k odhalení pamětní desky umučených kanovníků a členů Řádu sv. Lazara Jeruzalémského. Mezi umučenými členy Řádu sv. Lazara vyčnívá osobnost kanovníka Antonína Bořka-Dohalského z Dohalic.

Praha: Antonín Bořek – Dohalský se narodil 23. října 1889 na rodovém zámku v Přívozci u Domažlic. Po studiu bohosloví na papežské univerzitě De Propaganda Fide v Římě byl 28. února 1912 vysvěcen na kněze. Působil jako vojenský kurát na haličské frontě a později se staral o italské válečné zajatce v Milovicích. V roce 1924 jej pražský arcibiskup František Kordač ustanovil svým sekretářem a ceremoniářem.

V roce 1937 se stal jedním ze zakládajících členů Českého velkopřevorství Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského a věnoval se pastorační a charitativní činnosti. Se změněnými poměry, které s sebou přinesla německá okupace a válka, se Antonín Bořek-Dohalský nedokázal vnitřně vyrovnat. V roce 1939 proto rezignoval na úřad arcibiskupského kancléře. Dne 5. června 1942, po dosloužené mši v ústavu slepých dívek řádu Františkánek na Kampě byl zatčen (téhož dne byl zatčen také Antonínův starší bratr František). V tento okamžik chybělo 13 dnů do odhalení úkrytu a likvidace dvou atentátníků na Heydricha a pěti dalších parašutistů v pražském pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, o kterém vedle preláta Otto Stanovského věděl též Antonín Bořek-Dohalský.

Po kratším věznění v Terezíně byl převezen do Osvětimi. Zde nevydržel nelidské zacházení a krátce po svém příchodu, 3. září 1942, umírá. Dle jediného svědectví, jež se nám zachovalo, byl ubit při pochodu na práci. Ohlášené urny s popelem se nikdo nedočkal. Život Antonína Bořka-Dohalského, šlechtice, kněze a vlastence v jedné osobě se tak tragicky uzavřel ve věku nedožitých 53 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou