Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Českou republiku navštíví generální představený jezuitského řádu

Datum publikace20. 11. 2012, 16.00
TiskTisk

Ve dnech 27. až 29. listopadu 2012 navštíví Českou republiku generální představený Tovaryšstva Ježíšova Adolfo Nicolás. Během svého pobytu se seznámí s aktivitami českých jezuitů a jejich spolupracovníků. Setká se s kardinálem Dominikem Dukou a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. Prohlédne si například olomoucké Centrum Aletti nebo školu Nativity v Děčíně.

Praha: Třídenní návštěvu České republiky zahájí generální představený setkáním s jezuity z celé provincie, které se uskuteční v úterý 27. listopadu v Brně. V průběhu cesty po českých zemích bude postupně poznávat hlavní díla českých jezuitů a jejich laických spolupracovníků. Na Moravě navštíví také Olomouc, kde se seznámí s činností Centra Aletti. V Čechách zavítá kromě Prahy i do Děčína, kde se setká s učiteli a žáky jezuitské školy Nativity. Během svých zastavení v Praze a v Olomouci navštíví také představitele české církve, kardinála Dominika Duku a olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

V průběhu návštěvy bude Nicolás předsedat dvěma slavnostním bohoslužbám pro veřejnost. První se bude slavit v úterý 27. listopadu od 12.15 v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně. Do rukou generála při ní složí své poslední sliby čeští jezuité Pavel Bačo, který nyní působí v Brně, a Jiří Kovář, farář v Českém Těšíně. Ve středu 28. listopadu od 17.30 bude generální představený celebrovat mši svatou v kostele sv. Ignáce v Praze. Po ní bude prostor pro setkání s jezuitskými spolupracovníky, přáteli, dobrodinci a veřejností.

Adolfo Nicolás je ve svých sedmdesáti šesti letech třicátým generálním představeným Tovaryšstva Ježíšova. Svou funkci vykonává od ledna 2008. Pochází ze Španělska, ale většinu svého života prožil v Asii. Mimo jiné zde vyučoval systematickou teologii na Sophia University v Tokiu, vedl Japonskou provincii Tovaryšstva Ježíšova či moderoval Jezuitskou konferenci Východní Asie a Oceánie.

Do českých zemí přijíždí Nicolás poprvé. Jeho předchůdce Holanďan Peter-Hans Kolvenbach Českou republiku naposledy navštívil v říjnu 2002. Návštěva generálního představeného se koná v rámci vizitace provincií střední Evropy. Před příjezdem do České republiky zavítá Adolfo Nicolás na Slovensko.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou