Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Doprovodný program blahořečení františkánů pokračuje

Datum publikace20. 11. 2012, 15.24
TiskTisk

Od 29. listopadu 2012 do 8. ledna 2013  bude v prostorách Rakouského kulturního fóra v Praze výstavou s názvem Vnitřní svět pokračovat doprovodný program nedávného blahořečení Čtrnácti pražských mučedníků.

Praha: Výstava, kterou v prostorách Rakouského kulturního fóra (Jungmannovo nám. 18, Praha 1) pořádá Provincie bratří františkánů, se snaží svým christologickým zaměřením poukázat na živé ohnisko vnitřního života, Ježíše Krista, k němuž se již po staletí vztahují nejen následovníci sv. Františka z Assisi, ale také všichni křesťané.  Na výstavě je prezentován v několika aspektech, které jsou františkánské spiritualitě obzvlášť blízké. Jednak skrze vzácné historické liturgické předměty ve vlastnictví provincie a současně také prostřednictvím moderní duchovní tvorby, již zde představuje výběr z díla Radka Brože. Vizuální i prostorové vztahy, které jsou mezi starými a novými díly navozeny, se snaží umožnit rezonanci a dialog nejen mezi nimi samými, ale i mezi prostorem expozice a vnitřním světem člověka.

Radek Brož (*1967 – †1996) vystudoval obor český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě UK v Praze, kde poté působil jako odborný asistent na katedře výtvarné výchovy. Od konce 80. let se zabýval kresbou, malbou, vytvářením objektů a také grafickými technikami. Od 90. let vystavoval samostatně (Praha, Olomouc, Řím) i v rámci skupinových výstav. Řadí se mezi autory, kteří zobrazují křesťanská témata. V roce 1991 založil při kostele Panny Marie Sněžné výstavní síň CRUX, která se v prostorách nynější kaple P. M. Pasovské snažila jako první u nás zmapovat oblast za komunismu „zakázanou“, tedy umění zabývající se křesťanskou tematikou.

Radek Brož zemřel roku 1996. Od té doby proběhlo několik výstav (Roudnice nad Labem, Galerie Šternberk, Praha, Regensburg, Brandýs nad Labem), které seznamují s jeho tvorbou a snaží se ji představit lidem jako výpověď o hledání a nacházení Boha.


(Provincie bratří františkánů)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou