Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na Arcibiskupství zasedala cyrilometodějská komise

Datum publikace20. 11. 2012, 17.25
TiskTisk

Na samém konci církevního roku, 20. listopadu 2012, se v Praze konalo zasedání komise, která se zabývá přípravou oslav výročí 1150. let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje. Kromě rekapitulace akcí, které se na příští rok na různých úrovních připravují, zazněla i slova vladyky pravoslavné církve Kryštofa o tom, že církev by se v oslavách měla vrátit do doby, kdy bylo jen jedno křesťanství. Komise rovněž shodně odsoudila novou slovenskou minci, na níž jsou soluňští bratři kvůli 'zachování náboženské neutrality'  vyobrazeni bez svatozáře.

Praha: První vlaštovkou cyrilometodějských oslav bude vernisáž výstavy Diktatura versus naděje, která na Papežské univerzitě Santa Croce proběhne již 26. listopadu 2012 ve 14.00 hodin. Jejím tématem je pronásledování katolické církve v době komunismu. „Má i rozměr připomenutí duchovních tradic, tedy i té Cyrilometodějské, připomíná vztahy s Vatikánem v době železné opony. Výstavou se prolíná také připomenutí právě probíhajícího Roku víry,“ řekl doc. Jaroslav Šebek, jeden ze spoluorganizátorů výstavy. 

Účastníci komise se vzájemně informovali o projektech, které na příští jubilejní rok chystají. Podle náměstkyně Ministerstva kultury PhDr. Anny Matuškové se chystají tři výstavní projekty pod gescí muzejních institucí – v Olomouci, Brně a v Praze. Pražská výstava se uskuteční v klášteře sv. Anežky České.

V říjnu probíhal seminář Cyrilometodějská inspirace na Velehradě. Akce, jíž se zúčastnilo 90 učitelů z ČR, byla hodnocena kladně. Rovněž byly vyhlášeny soutěže - literární a historická a také výtvarná soutěž pro žáky základních škol či víceletých gymnázií. Účastníci komise obdrželi kalendář akcí, jež k výročí chystají různé instituce. Do kalendáře neustále přibývají další události.

Jednou z aktivit, která reaguje na nadcházející jubileum, je dlouhodobější projekt Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje. Přes naše území již nyní vede jedna taková stezka, která se týká židovství. Plánovaná stezka má téma misie a působení sv. Cyrila a Metoděje na různých místech Evropy. A do projektu se postupně zapojují partneři z jednotlivých evropských zemí. Projekt se netýká jen turismu, ale plánují se výměny studentů, či badatelská činnost. „Je to něco, co by mělo žít i po skončení Jubilejního roku,“ řekl Pavel Macura, tajemník komise.

Plánují se rovněž dvě velké konference: jedna na Stojanově gymnáziu Velehrad, a to od 13. do 17. května 2013: Cyrilometodějská misie a Evropa. Hlavním organizátorem je Archeologický ústav AV v Brně ve spolupráci s dalšími pracovišti. Na termín mezi 3. a 7. červnem je plánována pražská konference na Univerzitě Karlově s výjezdní návštěvou Velehradu. Tématem je reflexe Cyrilometodějské tradice od 19. století po současnost. Jedná se o konferenci, kde jsou zastoupeny různé obory, včetně teologie. 

 „Cyrilometodějské oslavy chceme pojmout jako návrat do doby, kdy byla jen jedna církev,“ zdůraznil vladyka pravoslavné církve Kryštof a dodal: „Jubileum toto nabízí.“ Připomněl filmový dokument o soluňských bratřích, který v této době vzniká. „Praha by měla vědět, že také byla cyrilometodějská a v té době byli jen jedni křesťané“, řekl dále vladyka a doplnil:  „Je dobré ukázat hodnoty, které zastáváme všichni křesťané společně a každý má prostor je vyjádřit svým způsobem. Pravoslavná církev například plánuje výstavu ikon.“

Oslavy Cyrilometodějského výročí budou probíhat i na Slovensku; vyvrcholí Národní cyrilometodějskou poutí v Nitře 5. července 2013 a pokračovat budou oslavami na Děvíně. V té souvislosti se členové komise na podnět prof. Piťhy vyjádřili k aktuální situaci na Slovensku, kde byla Národní bankou vydána oficiální dvoueurová mince, na níž jsou na žádost EU sv. Cyril a Metoděj vyobrazeni bez svatozáře, aby „nebyla porušena náboženská neutralita“. „Jedná se o zásadní porušení práv menšin – v tomto případě křesťanů v Evropě. Porušení svobody projevu a svobody náboženského vyznání,“ řekl prof. Petr Piťha. K otázce se vyjádřil i předseda ČBK kardinál Dominik Duka, který se na základě informací, jež během zasedání komise obdržel, k tomuto stanovisku připojil a dodal, že se jedná o „pošlapávání křesťanské identity v Evropě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou