Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

MEKT setkání v Praze

Datum publikace21. 11. 2012, 15.43
TiskTisk

Ve dnech 19. - 20. listopadu se uskutečnilo v Praze jednání zástupců MEKTU (Der Mitteleuropäische Katholikentag - Středoevropské katolické dny), kteří se věnují pastoraci mládeže ve Středoevropských zemích. Pravidelně se schází dvakrát ročně v různých zemích a připravují společné aktivity.

Praha: Setkání proběhlo nyní v Praze na Katolické teologické fakultě a druhý den se pokračovalo v kláštěře kapucínů v Praze na Hradčanech. Jednání moderoval P. Jean-David Lindner z Rakouska.

Na jednání zazněly referáty o pastoračních aktivitách v jednotlivých zemích. Velmi zajímavý byl například evangelizační projekt GODZONE TOUR 2012 na Slovensku, jehož cílem bylo pomoci mladým lidem vstoupit do Boží zóny a rozhodnout se pro život s Kristem.

Důležitý bod jednání byl Světový den mládeže v Riu de Janeiro 2013 a příprava Mezinárodní konference s mottem: New evangelization – faith, facebook, face, která se bude konat příští rok v Sarajevu.

Českou republiku reprezentovali zástupci ze Sekce pro mládež ČBK Anna Brabcová, Zdeňka Jakešová a Vendula Krůlová. Dále přijeli hosté ze Slovenska, Rakouska, Maďarska, Slovinska a Bosny a Hercegoviny.

Účastníci měli možnost navštívit Acibiskupství pražské a poznat krásy Prahy.

Vzájemná spolupráce se sousedními státy je velmi plodná zejména při předávání zkušeností, při organizaci Světových dnů mládeže či zahraničních projektech.

O vzniku MEKTU

Papež Jan Pavel II. připomínal při svých návštěvách Rakouska i dalších středoevropských zemí při různých příležitostech křesťanům jejich společnou odpovědnost za Evropu. Rakouská biskupská konference přijala tuto myšlenku za svou a na podzim roku 2001 zahájil vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn jednání s předsedy katolických biskupských konferencí z Bosny a Hercegoviny, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Polska, Slovenska a Slovinska, které nakonec počátkem roku 2002 vyústilo v rozhodnutí o společném pořádání Středoevropských katolických dnů.

V roce 2004 se uskutečnila Pouť národů v rakouském Mariazell.

Z předchozích let stojí za zmínku Mezinárodní konference o pastoraci mládeže v Maďarsku 2009, na kterou přijelo přes 70 zástupců z různých zemí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou