Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové Evropské unie vyzývají k jednotě a solidaritě

Datum publikace26. 11. 2012, 11.07
TiskTisk

Svou úvodní řeč na podzimním plenárním zasedání od 21. – 23. listopadu 2012 v Bruselu začal kardinál Reinhard Marx, předseda Komise biskupských konferencí Evropské unie COMECE a mnichovský arcibiskup větou z Berlínské deklarace z roku  2007: „Jsme naštěstí sjednoceni.“ V průběhu zasedání byl jmenován nový generální sekretář COMECE.

Brusel: Ve své řeči, v níž se kardinál dále věnoval současným výzvám pro Evropskou unii a přínosu křesťanů, vyzval ke znovuobjevení projektu Evropa. „My Evropané jsme sjednoceni v míru, abychom mohli usilovat o štěstí a blahobyt pro celý svět. Abychom tuto formulku jen netvrdili, ale získali pro ni i obyvatele celé Evropy a odvážili se společně znovu vydat touto cestou – na tom bude podle mého názoru záležet další vývoj příštích let.“

Evropští biskupové jsou si při pohledu na současnou krizi vědomi, že reformy, jež odstartovaly v mnoha státech eurozóny, mají sloužit k tomu, aby uchovaly roli Evropy i v 21. století. Reformy si ve společnosti zřejmě vyžádají oběti, ale přesto by neměl být narušen základ sociální spravedlnosti.  Biskupové apelují na své spoluobčany, aby v době krize zůstali jednotní a solidární. 

Biskupové dále zdůraznili nutnost solidarity a jako znamení plánují konkrétní evropské kroky solidarity s lidmi v zemích obzvlášť postiženými krizí. V následujících měsících tak společně s evropskou katolickou sítí Caritas naplánují posílení vnitroevropské solidarity církve.

Aby se posílila i vzájemná duchovní propojenost, byl svými spolubratry vyzván biskup Štýrského Hradce Egon Kapellari, aby rozpracoval myšlenku společné modlitební iniciativy, na níž by se mohli podílet všichni křesťané a náboženské společnosti všech zemí.

Zástupci biskupských konferencí delegovaných do COMECE se nadále shodli na tom, že přes všechny národní a kulturní rozdíly, je třeba posilovat vzájemnost i při společné práci a spoluprací posílit vědomí příslušnosti k jedné církvi: Ecclesia in Europa, o níž mluvil Jan Pavel II. V příštím roce tomu bude deset let, co vyšla stejnojmenná apoštolská exhortace a COMECE k tomuto výročí plánuje řadu akcí.

Plenární zasedání se rovněž věnovalo vnitřním reformám. Novým a účinnějším způsobem práce chce COMECE reagovat na novou situaci, která vyplývá ze šířící se krize a chce provázet evropský integrační proces sociálně-etickou reflexí.  

Během zasedání jmenovali biskupové na tříleté období nového generálního sekretáře. Patrick H. Daly, kněz birminghamské diecéze, nastoupí do úřadu v lednu 2013.  Biskupové rovněž poděkovali Mons. Piotru Mazurkiewiczi za čtyřletou práci. Vedení sekretariátu se prozatím ujímá rakouský diákon Michael Kuhn.     

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou