Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vychází Řeckokatolický kalendář 2013

Datum publikace27. 11. 2012, 11.50
TiskTisk

V těchto dnech vychází Řeckokatolický kalendář 2013, který je v letošním roce věnován 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Z toho důvodu je rozdělen do dvou částí; první obsahuje články s cyrilometodějskou tématikou, druhá je potom soustředěna na události a témata z rozhraní let 2012-2013.

Praha: Cyrilometodějská část Řeckokatolického kalendáře 2013 sleduje život, působení a odkaz velkomoravských věrozvěstů se zvláštním důrazem na vztah národních světců k východnímu obřadu. Tyto osobnosti buď ve východní obřadu žily (např. sv. Prokop), nebo jej podporovaly (sv. Vojtěch a sv. Ludmila), nebo v něm byly velmi pravděpodobně vychovány (např. sv. Václav).

Kalendář přináší také přehled církevně-architektonických památek, které svou historií sahají až k dobám cyrilometodějské misie. Jsou to především kostely se svatoklimentským patrociniem. Dále přináší i nástin stavu křesťanské misie od sv. Cyrila a Metoděje po sv. Prokopa či boje s pohanstvím v Čechách i mnoho dalších článků.

Ve druhé části Řeckokatolického kalendáře mohou čtenáři najít např. rozhovor s biskupem Ladislavem Hučkem u příležitosti 10. výročí jeho biskupského svěcení. Dále zamyšlení k Roku víry, ale také kalendárium na rok 2013 spolu s přehledem bohoslužeb sloužených ve farních a filiálních chrámech Apoštolského exarchátu Řeckokatolické církve v ČR.

Řeckokatolický kalendář 2013 lze objednat na adrese: Apoštolský exarchát, Haštalské nám. 4, Praha 1, PSČ 110 00, nebo na emailové adrese: exarchat@exarchat.cz. Dále vypomáhají s distribucí řeckokatoličtí duchovní správci, síť prodejen Karmelitánského nakladatelství a v Praze i prodejny Galerie Oliva, Paulínky a Pro Ecclesia Catolica; v Brně potom Knihkupectví u Jakuba (Rašínova 5). Řeckokatolický kalendář 2013 je distribuován za dobrovolný dar, přičemž náklady na jeden výtisk činí cca 100,- Kč.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou