Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církev vstupuje do adventní doby

Datum publikace30. 11. 2012, 15.00
TiskTisk

V neděli 2. prosince 2012 začíná adventní doba a spolu s ní i nový liturgický rok. Co vlastně advent znamená?

Doslova znamená latinské slovo “adventus” příchod. V křesťanském významu jde tedy o příchod Ježíše Krista. Advent je přitom pro křesťany spojen jednak s očekáváním slavnosti Ježíšova narození, jednak s očekáváním jeho druhého příchodu na konci časů – parúsie.

Historie adventu sahá až do 5. století do Itálie. Zatímco zde byl advent chápán jako doba přípravy na oslavy Narození Páně, v Galii byl pojímán jako příprava na druhý příchod Kristův. V prvních staletích se na Západě slavil také různý počet adventních nedělí, a to mezi čtyřmi až šesti. Počet čtyř adventních nedělí se prosadil až v 10. – 11. století. Například Pravoslavná církev však dodržuje šestitýdenní advent dodnes.

Advent začíná první nedělí adventní, která spadá do doby mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Advent pak končí se západem slunce o Štědrém večeru. Liturgickou barvou adventu je fialová.

Adventní věnec

Adventní doba je také neodmyslitelně spojena s tzv. adventními věnci. Jaká je symbolika věnce se čtyřmi svícemi, které v adventní době postupně zapalujeme? Podle dnes zřejmě nejrozšířenější teorie byla tradice adventních věnců založena v prvé polovině 19. století německým protestantským teologem Johannem Hinrichem Wichernem v přístavním městě Hamburku. Wichern zde založil školu pro chudé děti a ty na něj v předvánoční době ustavičně dotírali otázkou: kdy už budou Vánoce? Rozhodl se to tedy dětem znázornit a vyrobil pro ně jakéhosi předchůdce dnešních adventních věnců: dřevěné kolo osázel devatenácti červenými a čtyřmi bílými svícemi a každý den jednu z nich zapálil. V neděli vždy bílou svíci. Postupně se tento zvyk – různě modifikovaný – uchytil nejen v Hamburku, ale i v ostatních protestantských částech Německa, a nakonec i v katolických regionech.

Adventní věnec symbolizuje Kristův kříž, který šíří požehnání do čtyř světových stran. Kruh věnce je zase symbolem Boží věčnosti. Čtyři svíčky představují čtyři týdny, jež předcházejí Vánocům, jejich světlo pak samotného Krista, který je světlem světa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou