Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Klíč k pokladům evangelia je laskavost, velkorysost a soucit

Datum publikace1. 12. 2012, 0.46
TiskTisk

Ve dnech 29. - 30. listopadu 2012 se v Centru Mariapoli v Praze - Vinoři sešlo na 60 kněží, řeholníků, řeholnic a laiků, zodpovědných za pastoraci mladých lidí v České republice. Společně se zamýšleli nad výzvami, rezervami a bílými místy v pastoraci a evangelizaci mládeže i nad možnostmi spolupráce mezi jednotlivými subjekty, které v pastoraci mladých působí.

Praha: Letošní Konference o mládeži se zaměřila na aktuální stav pastorace mladých lidí v České republice, její perspektivy a na možnosti předávání evangelia mladým lidem. Setkání zahájil příspěvek Michala Podzimka, proděkana pro studium na Technické universitě v Liberci. Michal Podzimek mimo jiné zdůraznil nutnost, aby zasvěcené osoby sdílely s vysokoškoláky jejich život také na univerzitách. „Jako člen akademické obce je kněz studentům blízký, je pro ně morálně čitelný a jeho celibát je pochopitelný,“ uvedl na základě vlastní zkušenosti Podzimek. Možnosti evangelizace mladých lidí nastínil ve svém referátu ředitel JABOKu – Vyšší odborné školy sociálně pedagogické a teologické v Praze, salesián Michal Kaplánek.

Vlastním jádrem konference byly diskuze v menších skupinkách. Zapojili se do nich zástupci zhruba čtyřiceti různých subjektů, mezi kterými nechyběla arci/diecézní centra mládeže, řeholní společenství, hnutí, komunity, občanská sdružení a studentské farnosti. Zúčastnění reflektovali svou činnost a zamýšleli se nad jejími specifiky i nad možnostmi vzájemné spolupráce. Společně se také snažili hledat nové způsoby pastorace a evangelizace mladých. Účastníci se shodli na tom, že základem práce s mládeží je osobní kontakt s mladými lidmi. Pracovníci s mládeží by měli mladé lidi dobře znát a přistupovat k nim individuálně. Při diskuzi nad úlohou médií při předávání evangelia účastníci zdůraznili, že evangelizovat je možno především skrze kvalitní pořady, srozumitelné i nevěřícím. Podtrhli také význam sociálních sítí, které jsou mezi současnou mládeží velmi oblíbené. Ty jsou důležité především k navázání kontaktu, ovšem osobní setkání nemohou nahradit.

Na závěr setkání účastníci prezentovali možné způsoby prožívání Roku víry s mladými lidmi. Seznámili se také s programem Světového dne mládeže, který se bude konat 23. - 28. července 2013 v brazilské metropoli Rio de Janeiro.

Účastníky setkání po celou dobu doprovázel českobudějovický biskup Pavel Posád, který je od září 2012 novým delegátem České biskupské konference pro mládež. „Laskavost, velkorysost a soucit jsou klíčem, který odemyká poklady evangelia,“ zdůraznil otec biskup v homilii při závěrečné mši svaté. Hostem konference byl také generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Konference o mládeži nabízí platformu pro setkání laiků a zasvěcených osob, kteří se podle svých spiritualit nejrůznějšími způsoby věnují pastoraci mládeže. Každoročně ji pořádá Sekce pro mládež České biskupské konference. Letos se konference uskutečnila již poosmnácté. Na základě diskuzí ve skupinách z konference vzešly výstupy ve formě krátkých impulzů.

Lenka Češková

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou