Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papežská misijní díla ve stopách sv. Františka Xaverského

Datum publikace3. 12. 2012, 14.46
TiskTisk

V pondělí 3. prosince každoročně slavíme svátek sv. Františka Xaverského, patrona šíření víry a misií. Letos jsou oslavy svátku tohoto světce, který je ochráncem všech misionářů, ještě významnější, protože si připomínáme 460 let od jeho úmrtí a také 100 let od založení Papežských misijních děj na našem území.

Špindlerův Mlýn: Celosvětovým hlavním posláním Papežských misijních děl (PMD) je zajišťovat misijní činnost katolické církve ve všech kontinentech, zvěstovat evangelium a učit lidi v misiích hospodařit. Vést je ke spoluúčasti a vzájemnému respektování lidské důstojnosti. PMD pomáhají potřebným bez ohledu na barvu pleti, náboženské vyznání či národnost. Papežská misijní díla se snaží konkrétní pomocí odpovídat na velké problémy dnešního světa, jako je bída, hlad, lepra, negramotnost, AIDS apod. Skrze spolupráci s misionáři a misijními pracovníky nabízí jak hmotnou, tak duchovní pomoc. Princip činnosti spočívá v tom, že každý, kdo chce podpořit misijní činnost, přispívá do 'společné pokladnice', ze které se potom podle aktuální potřeby spravedlivě rozděluje.
Pomoc spočívá v těchto čtyřech hlavních oblastech:

1.      Papežské misijní dílo šíření víry – se stará o světové misie a podporu infrastruktury nezbytné pro pomoc potřebným, kterou zajišťují hlavně misionáři, biskupové, kněží, řeholníci a mnoho místních věřících. Jedná se o stavbu a opravu kostelů, klášterů, far, škol, formačních center apod.

2.      Papežské misijní dílo svatého Petra apoštola – se týká především podpory výchovy a formace přibližně 90 tisíc budoucích kněží na misiích, studujících přibližně v 900 seminářích

3.      Papežská misijní unie – vybízí všechny kněze a řeholníky ve světě, aby ve svém prostředí podporovali duchovní a hmotnou misijní pomoc

4.      Papežské misijní dílo dětí – financuje přes 3, 5 tisíce projektů v Africe, Asii a Latinské Americe, a tak posílá z celého světa pomoc pro více než 4 miliony chudých dětí. Projekty zahrnují školy a mimoškolní asistenci nejchudším rodinám, základní zdravotnickou pomoc, starost o hladovějící, oběti válek, AIDS, katastrof, násilí, obchodu s dětmi a další.
 
Papežská misijní díla v České republice rozvíjí projekty v rámci Díla šíření víry v Zambii, Malawi, Papui-Nové Guineji, Bangladéši, Surinamu, Guyaně, Srí Lance a Indonésii. Celkem tedy v osmi zemích, na území jedenácti diecézí. Pomoc jde na zajištění základní pomoci pro diecéze, na katechetické programy, stavby a opravy kostelů, kaplí, formačních center, far a řeholních domů. Na tyto projekty je věnována sbírka z Misijní neděle.

PMD se také v letošním roce soustředí na podporu studia cca. 300 bohoslovců ze čtyř seminářů v Zambii, na Srí Lance a Papui-Nové Guineji. V pěti dalších seminářích pomáhají pokrýt nutné opravy, nákup potřebných věcí a cestovní výdaje.

Projekty Papežského misijního díla dětí podporují celkem 78 projektů v 17 diecézích. Konkrétně se jedná o 105 514 chudých dětí z devíti zemí: Uganda, Zambie, Guyana, Surinam, Jamajka, Bangladéš, Indie, Srí Lanka a Papua-Nová Guinea.
 
František Xaverský se narodil se v roce 1506 na zámku Javier (Xavier) v baskické rodině. Když studoval na univerzitě v Paříži, dostal se pod vliv sv. Ignáce z Loyoly. Roku 1537 přijal kněžské svěcení a pak pomáhal sv. Ignáci při sestavení prvních řádových konstitucí. Z pověření papeže Pavla III. a portugalského krále se 7. dubna 1541 vydal do Indie. Po cestě trvající třináct měsíců přistál v portugalském městě Goa. Dalších sedm let pracoval v tomto městě, na Cejlonu, na Malajském poloostrově a na Molukách. Nesouhlasil s nespravedlivým vykořisťováním domorodých obyvatel Evropany a otevřeně o tom psal portugalskému králi. Měl velké misijní úspěchy, v jednom měsíci někdy pokřtil až deset tisíc lidí.

Roku 1549 opustil Malakku v Malajsku a odebral se do Japonska. Když se v Kagošimě naučil trochu japonsky, vydal se spolu s druhy, z nichž tři byli japonskými křesťany, do Kjóta a Jmaguči, kde byl jako reprezentant portugalského krále dobře přijat a bylo mu dovoleno kázat a vyučovat. Po dvou letech ponechal své věřící pod dohledem portugalského kněze a znovu navštívil indickou misii. Roku 1552 se rozhodl dostat do Číny, aby i tam mohl misijně působit. Čína ovšem v té době pod přísnými tresty zakázala příjezd jakýchkoliv cizinců do země. Sv. František však neochvějně doufal, že se mu to nějak podaří. Portugalská loď ho vysadila na ostrově Sancian (San Čoan) poblíž Kantonu. Zatímco čekal na čínskou džunku, jejíž majitel souhlasil, že ho tajně dopraví na čínské pobřeží, onemocněl a po čtrnácti dnech 3. prosince 1552 zemřel.

Tělo sv. Františka bylo o několik měsíců později převezeno do Goa a tam pochováno v kostele Bom Jesus. Dnes je možné stříbrnou prosklenou rakev s tělem tohoto světce spatřit v kapli tohoto chrámu. Úřadující generál jezuitského řádu dosáhl v r. 1615 toho, že aspoň paže tohoto velkého misionáře byla přenesena do Říma a nachází se dnes v kostele Il Gesu na oltáři sv. Františka Xaverského. Další část této relikvie se nachází i na Macau. Zachovala se nám celá řada jeho dopisů zasílaných z jeho misijních stanic do Evropy.

Papež Pavel V. Františka Xaverského prohlásil r. 1619 za blahoslaveného, Řehoř XV. r. 1622 za svatého, Benedikt XIV. r. 1748 ochranným patronem Indie, Pius X. ho v r. 1904 jmenoval patronem šíření víry a Pius XI. V roce 1927 patronem všech misií. Stal se tak patronem misionářů.
 
Papežská misijní díla v ČR v rámci 100. výročí od založení také vytvořili krátký video spot, na kterém jsou zaznamenána slova kardinála Františka Tomáška týkající se misií. Video je k dispozici ZDE
Monika Vývodová 
 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou