Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Plzeňský biskup k financování kostela v obci Černošín

Datum publikace4. 12. 2012, 15.38
TiskTisk

Média v těchto dnech přinesla zprávu o tom, že věřící obce Černošín na Tachovsku léta sbírali na opravu interiéru svého kostela a peníze ze sbírky měly být použity na jiný účel - viz článek „Věřící vybírali na opravu kostela, církev za statisíce raději nakoupila pozemky“ (např. Novinky.cz ze 4. prosince 2012). Plzeňský biskup František Radkovský, do jehož diecéze farnost spadá, záležitost prošetřuje a vydal následující prohlášení.

Vyjádření k záležitosti financování opravy kostela v obci Černošín (spádově Římskokatolická farnost Stříbro) a k článku „Věřící vybírali na opravu kostela, církev za statisíce raději nakoupila pozemky“ (Novinky.cz, 4. 12. 2012, Právo, Domažlický a Tachovský deník)

Při posuzování finančních záležitostí, týkajících se kostela v obci Černošín, došlo ze strany mediální prezentace k záměně dvou samostatných záležitostí.

V roce 2008 prodala Římskokatolická farnost Stříbro dva objekty nevyužívaných farních budov, v Černošíně za 1 500 000 Kč, v Ošelíně za 680 000 Kč. Tyto finance byly prostřednictvím Biskupství plzeňského investovány do koupě pozemků. Výnos z dalšího hospodaření s těmito pozemky se vrací vždy zpět do farnosti. Tento postup je v souladu s diecézní koncepcí ekonomického zajištění farností, tj. investovat peníze z prodeje nemovitostí tak, aby přinášely další zisk, nikoliv je okamžitě použít. Nejedná se tedy v žádném případě o peníze vybrané od farníků.

S tímto naprosto nesouvisí sbírky, konané za účelem opravy či provozu kostela ve farnostech, tedy ani sbírka, která dle vyjádření farníků, probíhala delší dobu v Černošíně. Římskokatolická farnost Stříbro nikdy nedeponovala na Biskupství plzeňském peníze z takovéto sbírky, tudíž Biskupství plzeňské nemohlo nikdy s těmito penězi žádným způsobem nakládat.

Pater Jiří Hájek, farář Římskokatolické farnosti Stříbro, předloží v nejbližší době účetnictví farnosti k prošetření, jak bylo s penězi vybranými od farníků naloženo. Podle jeho vyjádření žádná zvláštní sbírka určená výhradně na opravu kostela v Černošíně neprobíhala, farníci pravidelně přispívali tak, jak je obvyklé, do sbírky na provoz kostela, z těchto peněz je hrazena např. elektřina, drobné opravy apod. Veškeré účetnictví farnosti je evidováno.

P. Jiří Hájek je velice svědomitý kněz, který se léta pečlivě stará o údržbu a opravy svěřených kostelů. Důkazem toho je i kostel v Černošíně, kde proběhla rekonstrukce věže a fasády kostela za pomoci finanční podpory jak od MK ČR, tak i darů ze zahraničí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou