Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Informace o odvolání faráře P. Hájka z Černošína je nepravdivá

Datum publikace11. 12. 2012, 16.28
TiskTisk

V některých médiích se v souvislosti se situací kolem kostela v Černošíně objevila nepravdivá informace o tom, že byl odvolán tamější duchovní správce P. Jiří Hájek (Právo 10. 12. 2012, Novinky.cz 9. 12. 2012). Biskup František Radkovský se proti tomuto tvrzení důrazně ohrazuje.

Plzeň:  'Velice důrazně bych se chtěl ohradit proti naprosto nepravdivému tvrzení redaktora Patrika Biskupa v článku s titulkem Biskup si udobřoval rozezlené farníky a vyměnil kněze, který vyšel na severu Novinky.cz 9. prosince 2012 a v deníku Právo 10. prosince 2012. Už v samotném nadpisu a posléze i v textu je uveden nepravdivý údaj, že jsem P. Jiřího Hájka jako duchovního správce z Černošína odvolal. Nic takového jsem neučinil, P. Jiří Hájek nadále zůstává farářem Římskokatolické farnosti Stříbro, do níž obec Černošín patří. Protože však zdravotní stav P. Hájka vzhledem k jeho věku není dobrý, už několik měsíců jej při bohoslužbách v Černošíně zastupuje mladý kněz P. Maciej Goździk, který je administrátorem farnosti v Kladrubech a kaplanem ve Stříbře. Že to tak to zůstane i nadále, jsem na setkání s farníky v Černošíně 9. prosince t. r. zdůraznil. Redaktor Patrik Biskup byl při tomto mém jednání s farníky v černošínském kostele přítomen, tudíž si informaci o údajném odvolání P. Jiřího Hájka mohl bez problémů u mě ověřit,' uvádí biskup František Radkovský v dopisu, který poslal šéfredaktorovi deníku Právo Zdeňkovi Porybnému.

Dále biskup Radkovský zdůrazňuje, že pravidla pro odvolání a výměnu faráře velice jasně stanoví Kodex kanonického práva z roku 1983, zvláště Kánony 1732 – 1752. Z nich jasně vyplývá, že odvolání faráře z farnosti není jednoduchá záležitost, která by se dala vyřídit během jednoho týdne.

'Pokud bych tedy faráře P. Jiřího Hájka narychlo a bez vážného důvodu odvolal, jednal bych v rozporu s církevním právem. Nepravdivá informace mě tak staví v očích mých spolupracovníků i veřejnosti do situace nekompetentně jednajícího představitele církve a poškozuje vztah kněží a ostatních věřících ke mně. Musím tedy veřejně uvádět na pravou míru, že v tomto případě jsem nekompetentně nejednal já, ale nekompetentně se zachoval deník Právo prostřednictvím svého redaktora Patrika Biskupa, který uvedl neověřenou a nepravdivou informaci,' říká biskup František Radkovský, který se v neděli 9. prosince setkal s černošínskými farníky a starostou. Vysvětlil omyl, který nedorozumění způsobil, ujistil přítomné, že peníze vybrané ve sbírkách budou na opravu interiéru kostela vynaloženy.

'Od roku 2002 se zde vybralo 438 tisíc korun, po odečtení nákladů na provoz kostela zbylo na kontě zhruba 300 tisíc korun. Ty budou na opravu interiéru, který je třeba vysušit a poté udělat novou omítku, použity,' shrnul biskup Radkovský. Příští týden se do Černošína vydá posoudit možnosti a náklady opravy stavební technik Biskupství plzeňského, aby práce mohly začít co nejdříve.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou