Lupa
Obsah Obsah
Portál

Betlémské světlo 2012 a střípky z jeho historie

Datum publikace18. 12. 2012, 12.21
TiskTisk

V sobotu 15. prosince 2012 převzali čeští skauti ve Vídni Betlémské světlo a o den později jej při slavnostní bohoslužbě předali v katedrále sv. Petra a Pavla brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu. V sobotu 22. prosince 2012 vlaky rozvezou Betlémské světlo po celé republice a bude rozdáváno při místních akcích. Seznam  míst je možno stále doplňovat. Více na  www.betlemskesvetlo.cz.

Brno:  Letošním Dítětem Betlémského světla se stala třináctiletá  Christine Mader ze St. Oswaldu u Freistadtu v Horním Rakousku. Christina Mader převzala Betlémské světlo ve středu 28. listopadu v Linzi od vedoucího akce „Betlémské světlo“ Gunthera Hartla, který přivezl tento symbol vánočního pokoje z Betléma do Rakouska. Betlémské světlo bylo zapáleno předešlého dne v Jeskyni narození jedenáctiletým chlapcem z Betléma, od něhož jej Gunthr Hartl převzal. Christine Mader byla vybrána jako dítě Betlémského světla pro svou práci v sociální oblasti. Stará se o dvě své kamarádky s Downovým syndromem. Jedna z dívek navštěvuje stejně jako Christine čtvrtou třídu soukromé střední školy Marianum ve Freistadtu. Christine pomáhá své kamarádce všude, kde potřebuje pomoci; ve škole i mimo ni. Hodně času stráví také se svou jedenáctiletou sousedkou, která je také postižená.

Na začátky tradice Betlémského světla v naší zemi vzpomíná její zakladatel a hlavní organizátor Ing. Jan Svoboda, CSc. z Brna: 'Od skromných mezinárodních začátků, kdy se Betlémské světlo předávalo zástupcům exilových skautů z Maďarska, Polska a Československa, se tato akce během dvaceti let rozšířila do celé Evropy. Hodně práce a nadšení v těchto začátcích přinesli hlavně vídeňští skauti, kteří neváhali cestovat tři dny vlakem, aby přivezli Betlémské světlo přes Polsko a pobaltské státy do Moskvy s cílem podpořit  začínající skauting v Rusku. Místní nadšenci se následně postarali o převoz Betlémského světla až do Vladivostoku.'

Během prvních  deseti let se postupně přidávaly další okolní země – Německo, Chorvatsko, Slovinsko a Itálie. Italští skauti následně předávali Betlémské světlo také Svatému otci ve Vatikánu.  V současné době se pravidelně mimo již zmíněné státy zúčastňují i další delegace skautů z Ukrajiny, Lucemburska, Francie, Španělska, Belgie, Dánska, ale také delegace ze zámoří – ze Spojených států amerických a Mexika. V rámci přeshraniční spolupráce skautů se následně doveze Betlémské světlo do dalších států: Portugalska, Holandska, Norska, Švédska a dalších. V Evropě již možná není země, kde by se světlo z Betléma  nerozzářilo.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou