Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka oslaví 50. výročí svěcení kardinála Meisnera

Datum publikace18. 12. 2012, 14.36
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka se 22. prosince 2012 v Kolíně nad Rýnem zúčastní oslav 50. výročí kněžského svěcení kardinála Joachyma Meisnera, arcibiskupa Kolína nad Rýnem. Přednese kázání při mši svaté, která v kolínském dómu začíná v 10.00 hodin.

Kolín nad Rýnem: Kardinál Meisner má velmi dobré vztahy s pražskou arcidiecézí a jejími arcibiskupy. Jako berlínský biskup, jak známo, tajně vysvětil mnoho českých kněží a v roce 1989 se také účastnil v Římě svatořečení Anežky České. Jako papežský legát se 12. listopadu 2011 zúčastnil v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha oslav 800. výročí narození sv. Anežky České. Se sv. Anežkou Českou ho však pojí ještě jedna věc. Kardinál Meisner pochází ze slezské Vratislavi (narodil se zde 25. prosince 1933), kde byl založen po Praze druhý klášter řádu křižovníků, za jehož zakladatelku lze sv. Anežku považovat.

Kardinál Joachim Meisner je od roku 1989 kolínským arcibiskupem a metropolitou kolínské církevní provincie. Biskupské svěcení přijal už v roce 1975 a byl jmenován pomocným biskupem erfurtsko-meiningenským. Roku 1980 ho blahoslavený Jan Pavel II., se kterým se osobně už dlouho znal, jmenoval biskupem v Berlíně. Tím byl do roku 1989. Jeho diecéze se rozkládala na obou polovinách tehdy rozděleného města. V letech 1982 až 1989 byl také předsedou Berlínské biskupské konference. Ta od poloviny 70. let do konce 90. let zahrnovala území Německé demokratické republiky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou